Linkovi

Lideri regiona na proslavi Vučićeve inauguracije


Mladen Ivanić, Tamara i Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar Kitarović, Đorđe Ivanov i Milorad Dodik na prijemu u Palati Srbija (foto RFE)
Mladen Ivanić, Tamara i Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar Kitarović, Đorđe Ivanov i Milorad Dodik na prijemu u Palati Srbija (foto RFE)

Obilaskom salona Palate "Srbija" završen je tročasovni prijem povodom stupanja Aleksandra Vučića na dužnost predsednika Srbije. Na prijemu je bilo nekoliko hiljada zvaničnika i crkvenih velikodostojnika iz Srbije i sveta, medju kojima predsednici Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, kao i sva tri člana Predsedništva Bosne i Hercegovine. Vučić je sa suprugom Tamarom dočekao goste na ulazu u Palatu "Srbija".

U Palati Srbija večeras je održana svečanost povodom stupanja Aleksandra Vučića na dužnost predsednika Srbije - pred velikim brojem zvanica iz regiona, Evrope i sveta on je poručio da je Srbija spremna da se menja iznova i svakog dana i da ne sanja više neprijatelje, nego na javi stvara prijatelje.

Na svečanom prijemu Vučić je kao najpreči zadatak istakao izgradnju dobrih odnosa sa komšijama, a govoreći o odnosu prema velikim silama on je rekao da Srbija neće provaliju u odnosima sa njima. Srbija se, kako je rekao, nalazi na evropskom putu i tu želi da ostane i pripada društvu uređenih zemalja:

Gradimo dobre odnose sa zapadnim svetom posle decenije problema, uključujući vrlo dobre odnose sa SAD, rekao je Vučić i dodao da se Srbija istovremeno ponosi činjenicom da je Rusija, ne samo tradicionalni prijatelj, već i zemlja sa kojom bilateralni odnosi jačaju. On je rekao i da su za Srbiju otvorene nove mogućnosti u stvaranju odličnih odnosa Kinom i drugim zemljama širom seta koji su u proteklih 30 godina zaboravljeni.

Govoreći o odnosima u regionu, Vučić je pred zvanicama na prijemu istakao da ne moraju da se prave nove Jugoslavije, ali da će radeći zajedno postići najbolji rezultat.

"Nije dovoljno to što nam je rast prosečno veći od rasta zemalja Evropske unije, jer nam je zaostajanje mnogo veće od toga, rekao je Vučić i dodao da nikakav napredak ne može da se postigne ako se ne obezbedimo mir i stabilnost, naglasio je Vučić:

Inače, na večerašnju svečanost je prema protokolu pozvano 5.000 gostiju - na prijemu su bili predsednici država regiona, predstavnici EU i mnogih država Evrope i sveta, a ceo događaj je pratilo više stotina novinara.

XS
SM
MD
LG