Linkovi

Prijave zbog zloupotrebe potpisa za predsedničke kandidate u CG


Foto: AP/Antonio Calanni
Foto: AP/Antonio Calanni

Crna Gora će u aprilu dobiti novog predsjednika države, nakon Filipa Vujanovića koji je tu funkciju obavljao u tri mandata. Atmosfera uoči izbora poprima zabrinjavajuće razmjere nakon što je Državna izborna komisija odlučila da se provjere potpisi podrške kandidatima.

Državna izborna komisija pokrenula je juče aplikaciju preko koje svaki građanin može provjeriti da li je i kome dao potpis za predsjedničku kandidaturu. Nakon toga, veliki broj građana prijavio je da su njihovi potpisi zloupotrijebljeni. Među njima ima i političara.

“CDT će sve prikupljene informacije i činjenice dostaviti Vrhovnom državnom tužilaštvu i pozivamo ih da brzom i energičnom akcijom utvrde ima li elemenata krivičnog djela", poručili su iz ove NVO.

Sve se to dešava uprkos upozorenju stručnjaka da je softver za provjeru podataka nepouzdan i da dobijeni podaci ne moraju biti tačni.

Državna izborna komisija poručila je da nema zakonsko uporište da nakon otkrivenih zloupotreba potpisa podrške predsjedničkim kadnidatima bilo šta preduzme i da je aplikacija jedino što su mogli da urade.

Odmah potom, oglasili su se iz Agencije za zaštitu ličnih podataka i pozvali Državnu izbornu komisiju da promijeni način kontrole vjerodostojnosti podataka građana, koji su podržali predsjedničke kandidate, jer se time krše dva člana Ustava Crne Gore.

Oglasila se i vladajuća Demokratska partija socijalista koja je osudila ponašanje pojedinih kandidata za predsjednika Crne Gore ističući da su "u odsustvu mogućnosti da prikupe dovoljan broj potpisa za kandidaturu pristupili falsifikovanju podataka".

Jedan od kandidata za predsjednika, na izborima 15. aprila, Vasilije Miličković, saopštio je da je Centar za demokratsku tranziciju, podredstvom Državne izborne komisije i nekih medija obmanuo javnost informacijama o navodnom falsifikovanju potpisa podrška.

Miličković je podnio krivičnu prijavu protiv CDT-a i DIK-a, a tražiće i novčanu nadoknadu za klevetu.

Odgovarajući na optužbe da su potpisi za njegovu predsjedničku kandidaturu falsifikovani predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić je odbacio te tvrdnje i optužio režim da želi da stvori razdor među kandidatima, poručujući da će neko zbog ovoga odgovarati.

XS
SM
MD
LG