Linkovi

Približavanje bugarske i makedonske pravoslavne crkve, uprkos trnovitoj istoriji


Vernici se okupljaju oko sveća u teglicama, tokom liturgije ispred pravoslavne crkve u Bugarskoj, 10 februara 2016.

Bugarska pravoslavna crkva (BPC) napravila je korak napred kad mogućem priznavanju Makedonske pravoslavne crkve (MPC), što predstavlja zbližavanje koje je odraz otopljavanja odnosa između vlada ova dva balkanska suseda.

Makedonska pravoslavna crkva osnovana je u vreme dok je ta zemlja bila deo komunističke Jugoslavije, ali je nikad nisu priznale druge pravoslavne crkve, u sklopu dugotrajnog spora povodom njene nezavisnosti od Srpske pravoslavne crkve (SPC), sa kojom je prethodno bila formalno ujedinjena.

Ovog meseca, međutim, MPC je poslala zvaničan zahtev bugarskoj 1100 godina staroj pravoslavnoj crkvi, zatraživši od nje da joj postane simbolično "majka crkva". Bugarska ima bliske lingvističke, kulturne i istorijske veze sa Makedonijom.

U saopštenju od ponedeljka, Bugarska pravoslavna crkva poručila je da je "svesna svete dužnosti... preduzimanja svih neophodnih koraka ka uspostavljanju kanonskog statusa Makedonskoj crkvi".

"Moramo prihvatiti pruženu ruku Makedonije", rekao je patrijarh BPC, Neofit. "To je najmanje (što možemo da uradimo), jer oni su naša braća".Ovaj potez stiže tri meseca nakon što su premijeri Bugarske i Makedonije potpisali sporazum o prijateljstvu, u potezu čiji je cilj bio okončanje godina diplomatskih prepucavanja i ubrzavanja evropskih integracija Makedonije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG