Linkovi

Previranja prate Trampa, demokrate jedva čekaju novembar


Politička previranja nastavljaju da prate predsednika Donalda Trampa. Proteklih dana, on je pojačao kritike na račun istrage Rusije koju vodi specijalni tužilac Robert Malera. Prošle nedelje je otpustio državnog sekretara Reksa Tilersona a republikanci su pretrpeli poraz na kongresnim izborima u Pensilvaniji što je možda vesnik talasa demokratskih pobeda na izborima u novembru, na polovini Trampovog mandata.

Predsednik Tramp u Nju Hempširu je ponovo obećao da će se boriti protiv zloupotrebe opijata.

“Nećemo mirovati sve do kraja. Pošast zavisnosti od droge u Americi će se zaustaviti. Zaustaviće se.“

Tramp pokušava da se ponovo koncentriše na politiku posle nekoliko dana haosa koji je usledio kada je otpustio sekretara Tilersona i pokušao da objasni česte promene sastava osoblja Bele kuće.

“Uvek će biti promena, cilj i jeste da vidite promene. Želim da čujem različite ideje. Leri Kadlou se pridružio timu nedavno i mislim da će biti izuzetan ekonomski savetnik.“

Trampovi saveznici sada vide čoveka sigurnijeg u ono što radi, a među njima je bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi, koji je za program Good Morning America mreže ABC izjavio:

“Mislim da se predsednik sada oseća opuštenije posle 15 meseci u Beloj kući.“

Drugi, među kojima je analitičar Ken Gud iz Centra za američki progres, vide samo beskonačna previranja.

“Amerikanci prosto ne vole haos. U velikoj meri su glasali za Trampa baš zato da protrese stvari, i to je jedna stvar. Ali ako ste samo haotični lider gde ljudi napuštaju administraciju uzduž i popreko i ne postoji jasna teorija o tome ko ostaje a ko odlazi – to je nešto što se američkim biračima verovatno neće dopasti.“

Posle pobede demokrata na vanrednim kongresnim izborima u Pensilvaniji prošle nedelje, vođa demokrata u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi, smatra da njena stranka dobija zamah pred novembarske izbore.

“Prilično sam uverena da ćemo pobediti, da ćemo osvojiti velike pobede i mnogo mesta u Kongresu a to će biti dobro za američki narod.“

Kako se stvari razvijaju, izbori za Kongres biće referendum o Trampu, kaže Džim Kesler iz tink tenka "Third Way".

“Očekujem da će to biti pokolj za republikance. Iskreno mislim da će pretrpeti teške gubitke u Kongresu.“

Ako se predsednikov rejting popularnosti poveća, to bi moglo da pomogne republikancima, podseća analitičar Džon Fortije.

“Predsednikov rad trenutno odobrava 41% gradjana. To je loš rejting. Ako bude uspeo da ga poveća kada se ekonomija malo poboljša a mogla bi da se poboljša kako se bližimo letu, to su stvari koje mogu da pomognu predsednikovoj partiji.“

Serija nedavnih Trampovih tvitova u kojima je napadao istragu Rusije podstakla je nova strahovanja da predsednik možda planira da otpusti specijalnog tužioca Roberta Malera. Međutim, čak i neki republikanci upozoravaju da bi to moglo da ugrozi Trampovo predsedništvo.

XS
SM
MD
LG