Linkovi

Pretnje potpredsedniku NUNS-a i glavnom uredniku Bete


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je u nedelju nadležne organe da preduzmu mere protiv pojedinaca koji na društvenim mrežama otvoreno pozivaju na linč Dragana Janjića, potpredsednika NUNS-a i glavnog i odgovornog urednika novinske agencije Beta. Opozicija takođe pozvala na istragu.

NUNS je saopštio da je bezbednost Dragana Janjića direktno ugrožena jer se na pojedinim fejsbuk stranicama nude podaci o njegovoj adresi stanovanja, a hajka je indikativno pokrenuta plaćenom objavom na toj društvenoj mreži, što govori da se radi o organizovanoj kampanji protiv njega.

"NUNS smatra da je za ugrožavanje bezbednosti Dragana Janjića saodgovoran i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, koji je na konferenciji za medije, nakon ubistva Olivera Ivanovića, prozvao, između ostalih i Janjića", kaže Udruženje u saopštenju.

Direktan povod za pretnje Janjiću bila je njegova ocena da je ubistvo Olivera Ivanovića politički motivisano.

Opozicija zahteva hitnu istragu

Pokret slobodnih gradjana, Narodna stranka, Levica Srbije, Pokret za preokret i kandidat za gradonačelnika Dragan Đilas zatražli su u nedelju hitnu istragu u vezi s pretnjamaDraganu Janjiću i poslaniku i uredniku Nove srpske političke misli Đorđu Vukadinoviću.

"Sprovođenje ovih metoda od strane predstavnika vlasti i njihovih sledbenika ne samo da se ne može opravdati, već u svakoj normalnoj državi podleže krivičnoj odgovornosti i ozbiljnim sankcijama", navele su stranke u zajedničkom saopštenju.

Osuđujući pretnje upućene Janjiću i Vukadinoviću, potpisane stranke su ocenile da one pokazuju da je "politika mržnje, koju promoviše i sprovodi aktuelni režim, potpuno izmakla kontroli i pokazuje svoje tragične rezultate".

"Pretnje, ponižavanja i uvrede koje najviši državni funkcioneri svakodnevno upućuju političkim protivnicima i nepodobnim novinarima postale su opasan manir koji su oberučke prihvatili i počeli da svakodnevno primenjuju njihovi agresivni sledbenici, sledeći primer koji im pružaju njihovi politički uzori", navele su stranke u saopštenju.

Sve to "predstavlja promociju jednog nenormalnog i nedopustivog modela ponašanja i legitimizaciju vredjanja i pretnji koje neretko prerastaju u otvoreno nasilje", saopštile si stranke i ocenile da je sve to razlog za "ozbiljnu brigu u pogledu sudbine, ali i samog postojanja pravne države".

XS
SM
MD
LG