Linkovi

Presuda Srbima za ubistvo Amerikanca u Grčkoj


Roditelji Bakarija Hendersona posle izricanja presude u Grčkoj
Roditelji Bakarija Hendersona posle izricanja presude u Grčkoj

Sud u Grčkoj proglasio je krivim je šestoricu od devetorice osumnjičenih za prebijanje američkog turiste Bakarija Hendersona na Zakintosu 2017, koji je umro od zadobijenih povreda.

Među osumnjičenima su sedmorica srpskih državljana, jedan Grk i jedan Britanac srpskog porekla. Zaprećene su im kazne od 5 do 15 godina zatvora, što je presuda koja nije zadovoljila roditelje žrtve.

Krivično delo za koje su osuđeni je umanjeno sa ubistva s predumišljajem na nanošenje teških povreda i time je izbegnuta doživotna kazna zatvora.

Osumnjičeni za ubistvo dolaze u sud
Osumnjičeni za ubistvo dolaze u sud

Britanac srpskog porekla osuđen je na 15 godina zatvora, jedan Srbin na 10, trojica Srba su osuđena na 7 godina zatvora, jedan na 5. Svi su bili u pritvoru do početka suđenja. Grk i dvojica Srba oslobođeni su optužbi.

Bakari Henderson, 22-godišnjak iz Ostina u Teksasu, umro je posle tuče u jednom baru u letovalištu Laganas na Zakintosu. Njegovi roditelji nisu zadovoljni presudom.

"Mislim da ovo nije pravedna presuda za ubistvo. To je bilo više od prebijanja, on je brutalno ubijen. Nekoliko puta su ga udarili u glavu. Ne udarate čoveka u glavu i torzo osim ako nemate nameru da ga ubijete", rekla je Džil Henderson, Bakarijeva majka.

Roditelji Bakarija Hendersona posle izricanja presude
Roditelji Bakarija Hendersona posle izricanja presude

Advokat porodice Henderson Andreas Patsis kaže da je presuda isuviše blaga.

"Porodica je šokirana odlukom. Mislimo, kao i tužilac, da kazne nisu proporcionalne brutalnosti čina", kazao je Patsis.

XS
SM
MD
LG