Linkovi

Izbori 2012. već u fokusu


Američki predsednik i potpredsednik u predizbornoj kampanji pre 2 godine, već počinju da se pripremaju za novu izbornu trku 2012.
Američki predsednik i potpredsednik u predizbornoj kampanji pre 2 godine, već počinju da se pripremaju za novu izbornu trku 2012.

Nakon kongresnih, kako se često ističe, počinju predsjednički izbori. To znači da će pažnja američke javnosti uskoro biti usredsređena na predsjedničku izbornu trku 2012. godine.

Predsjednik Obama je vješt u vođenju izbornih kampanja. Zbog toga je bio veoma aktivan uoči izbora za Kongres. Za dvije godine će morati da uradi isto, ako želi da ostane na mjestu predsjednika.

"Bolje da se moli da se ekonomija brzo oporavi”, kaže politički analitičar Leri Sabato sa univerziteta države Virdžinije.

Sabato smatra da loša ekonomska situacija umanjuje Obamine šanse da bude ponovo izabran za predsjednika, naročito sa manjim brojem saveznika u Kongresu. Rid Vilson, iz Nacionalnog Žurnala, međutim ističe da to možda i nije slučaj.

"Uvijek je dobro kad bilo koji predsjednik ima određene prepreke pred sobom”, konstatuje on.

Sara Pejlin - predsednički kandidat 2012?
Sara Pejlin - predsednički kandidat 2012?

Još jedna nepoznanica je sve popularniji pokret “Čajanka”. Omiljeni političar pokreta je bivša potpredsjednička kandidatkinja Sara Pejlin. Evo kako je Pejlin za program “Entertainment Tonight “ prokomentarisala svoje moguće kandidovanje za predsjednički položaj 2012. godine:

"Ukoliko ne bude drugih kandidata, onda naravno da vjerujem da bi to trebalo da uradimo.”

Džon Fortije, politički analitičar u američkom Institutu “Enterprajz”, ocenjuje: "Mislim da je sama postigla dobre rezultate u proteklih pola godine i pokazala političku vještinu u koju su ljudi sumnjali.

Rid Vilson međutim smatra da podržavati politiku Sare Pejlin ne znači isto što i željeti da ona predvodi naciju.

"Sara Pejlin nema tim potreban za predsjedničku izbornu trku. Mit Romni i Majk Pensi međutim imaju.”

Tekući događaji često oblikuju, a ponekad i mijenjaju predsjedničku politiku, od ekonomije, rata i terorizma, do različitih nepoznanica. “Još ne znamo koje kvalifikacije će birači zahtijevati od kandidata za predsjednika”, podseća Majkl Frenk iz Fondacije "Heritidž".

Predsjednička izborna trka mogla bi da počne do kraja godine. Demokrata Džon Edvards je svojevremeno objavio svoju kandidaturu manje od dva mjeseca nakon izbora za Kongres.

XS
SM
MD
LG