Linkovi

Čavušoglu podstiče reforme u Srbiji


Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Mevlut Čavušoglu obraća se poslanicima na Prvoj posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije, 7. mart 2011.
Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Mevlut Čavušoglu obraća se poslanicima na Prvoj posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije, 7. mart 2011.

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Mevlut Čavušoglu nalazi se u dvodnevnoj poseti Beogradu, tokom koje se sastao sa najvišim državnim funkcionerima Srbije.

Predsednik Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope Mevlut Čavušoglu je, tokom današnjeg boravka u Beogradu, ocenio da je situacija na Kosovu ključni izazov – kako za region, tako i za Evropu, kao i da ga raduje početak dijaloga Beograda i Prištine u skladu sa standardima EU.

Obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije, Čavušoglu je izrazio nadu da će predstojeći dijalog pomoći da se nađe rešenje za probleme sa kojima se suočavaju ljudi koji žive u ovoj oblasti, bez obzira na njihovo etničko i kulturno poreklo ili jezik kojim govore.

Evropska perspektiva zapadnog Balkana realnija nego ikada rekao je još Čavušoglu i dodao da sticanje statusa kandidata nije lak zadatak.

"Ovde sam kao predsednik Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope ne samo da bih vas podsetio na preostale obaveze vezane za postpristupni period, već i da izrazim podršku i vašoj zemlji i Narodnoj skupštini na ispunjavanju ovih obaveza, kao i da vas podstaknem u ovom reformskom procesu", rekao je Čavušoglu.

Posle susreta sa Čavošogluom predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović je rekla da je bilo razgovora i o nužnosti donošenja odluke o ukidanju blanko ostavki, kao i o reformama pravosuđa i organa uprave.

"Nastojanja da se u Savetu Evrope izveštaj Dika Martija i Rezolucija koja je doneta shvati kao pitanje ljudskih prava, a ne političko pitanje je takođe nešto oko čega smo se složili gospodin Čavišuglu i ja", rekla je Đukić Dejanović.

Predsednik Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope sa sastao i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem koji istakao da je usvajanjem izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima učinjen prvi važan korak prema otkrivanju onoga što se zaista dogodilo u tajnim zatvorima, kao i da je utvrđivanje istine o nestalim licima i kažnjavanje odgovornih za zločine preduslov za pomirenje.

XS
SM
MD
LG