Linkovi

Preminuo Vitalij Čurkin, ruski ambasador u UN


Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin na sastanku SB UN, 2. februara 2017.
Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin na sastanku SB UN, 2. februara 2017.

Dugogodišnji ambasador Rusije u UN, Vitalij Čurkin, iznenada je preminuo u Njujorku u ponedeljak, dan pre svog 65. rođendana.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je njegovu smrt u saopštenju u kojem nije navedeno više detalja. Iz kliničkog centra Vejl Kornel u Njujorku potvrđeno je da je bio primljen na njihovom odeljenju za hitnu pomoć.

Diplomate iz Ujedinjenih nacija na društvenim medijima izražavaju šok i tugu zbog iznenadne smrti Čurkina. “Potpuno sam poražen vešću da je moj prijatelj i kolega Vitalij Čurkin preminuo”, napisao je na Tviteru ambasador Britanije Metju Rajrkroft. “Gigant diplomatije i sjajan karakter. Počivaj u miru”, dodao je.

“Šokiran sam vešću o smrti našeg dragog kolege Vitalija Čurkin”, napisao je švedski ambasador u UN Olof Skog. “Strahovito će nam nedostajati. Najdublje saučešće porodici.”

Nova američka ambasadorka u UN Niki Hejli odala je priznanje svom kolegi. "Nismo uvek imali isti ugao gledanja ali je bez sumnje zastupao stavove svoje zemlje sa velikom veštinom. Iskreno saučešće njegovoj porodici i ruskom narodu", saopštila je Hejli.

Predsednik Generalne skupštine UN Piter Tomson saopštio je da je veoma rastužen zbog vesti i da su Ruska Federacija i Ujedinjene nacije izgubile pravog sina i velikog međunarodnog intelektualca.”

Put ka diplomatiji

Vitalij Ivanovič Čurkin rođen je u Moskvi 21. februara 1952. Kao dečak, pojavio se u najmanje tri sovjetska filma, od kojih su dva bila posvećena Vladimiru Iljiču Lenjinu. Kasnije je diplomirao na moskovskom državnom Institutu za međunarodne odnose i stekao doktorat iz istorije na Diplomatskoj akademiji SSSR-a.

Čurkin je imao istaknutu karijeru kao ruski diplomata, pridruživši se ministarstvu spoljnih poslova 1974. Bio je specijalni predstavnik Rusije u pregovorima u bivšoj Jugoslaviji početkom 1990-ih a kasnije služio kao ambasador u Belgiji (1994-1998) i Kanadi (1998-2003).

Ambasador u UN

2006. godine predao je akreditive tadašnjem generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu i zauzeo mesto ruskog ambasadora u UN. Za više od deset godina koliko je proveo u svetskoj organizaciji, Čurkin je stekao opšte poštovanje kolega, čak i onih čije su vlade imale neprijateljske odnose sa Moskvom.

U proteklih šest godina, posao mu je bio otežan kako je Moskva postajala sve više izolovana zbog aneksije Krima i podrške režimu sirijskog predsednika Bašara al-Asada. U sali Saveta bezbednosti UN često se sukobljavao sa bivšom ambasadorkom SAD Samantom Pauer. Na užarenoj sednici u decembru o situaciji u opkoljenom sirijskom gradu Alepu, Pauer je prozvala Moskvu zbog poricanja i zamgaljivanja činjenica i saučestvovanja u napadima na civile. Čurkin je odgovorio da zvuči kao “majka Tereza” grdeći Moskvu i pozvao da se seti “učinka sopstvene zemlje.”

Čurkin je bio poznat kao čvrst pregovarač i vrhunski diplomata. Mnogi su očekivali da će biti imenovana za šefa diplomatije ako Sergej Lavrov ode u penziju. Vitalij Čurkin bio je oženjen i ima dvoje odrasle dece.

XS
SM
MD
LG