Linkovi

Šimon Peres - život posvećen javnoj službi i Izraelu


Bivši izraelski predsednik i premijer Šimon Peres, čiji je rad u državnoj službi trajao koliko i sama država Izrael, umro je u 94. godini života, dve nedelje pošto je pretrpeo težak moždani udar. Predsednik Barak Obama i drugi svetski lideri odali su poštu jednoj od najomiljenijih i najlegendarnijih ličnosti Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rano jutros odao priznanje Šimonu Peresu, nekoliko sati pošto je objavljena vest o njegovoj smrti.

“Šimon je posvetio život suverenitetu svog naroda. Kao čovek sa vizijom njegov pogled bio je okrenut ka budućnosti. Kao čovek bezbednosti on je ojačao snagu Izraela na mnogo načina, od kojih neki ni danas nisu poznati. Kao čovek koji se zalagao za mir, radio je do kraja života ka izmirenju sa susedima i boljoj budućnosti naše dece.”

Rodjen na teritoriji današnje Belorusije 1923. Peres se preselio sa porodicom u buduću jevrejsku državu, tada poznatu kao Britanska Palestina, kada mu je bilo 11 godina.

U 29. godini 1952. postao je najmladji ministar odbrane i pripisuje mu se zasluga za razvoj izraelske odbrane i vazduhoplovne industrije, kao i programa nuklearnog oružja.

Peres je služio na gotovo svim važnim političkim položajima u Izraelu tokom svoje duge karijere, uključujući dva puta položaj premijera, predsednički položaj, kao i položaj ministra odbrane i spoljnih poslova.

Njegovo najveće ostvarenje, u svojstvu ministra spoljnih poslova, vezano je za Sporazume iz Osla – o palestinskoj samoupravi, za koje su Peres, tadašnji izraelski premijer Jicak Rabin i palestinski lider Jaser Arafat dobili Nobelovu nagradu za mir 1994. godine.

Peresov sin Hemi odao je poštu svom ocu.

“On je neumorno radio za Izrael, od prvog dana države do poslednjeg dana svog života.”

Pošto je napustio državnu službu, Peres je osnovao Peres mirovni centar koji radi na zajedničkim ekonomskim, obrazovnim i kulturnim projektima sa Palestincima, Egiptom i Jordanom.

XS
SM
MD
LG