Linkovi

Preminuo reditelj filmova "Karate Kid" i "Roki"


Džon Avildsen na dodeli Oskara 1977. koji je dobio za film "Roki"

Američki reditelj Džon Avildsen, najpoznatiji po kultnim ostvarenjima "Roki" i "Karate Kid", preminuo je juče u Los Anđelesu. Porodica je saopštila da je 81-godišnji filmski stvaralac imao rak pankreasa.

Avildsen je prošle godine izjavio da u početku nije želeo da režira film "Roki", koji je ga je na kraju proslavio, baš kao i Silvestera Stalonea. Međutim, predomislio se kada je pročitao prvih nekoliko stranica Staloneovog scenarija. "Roki" je dobio Oskara za najbolji film 1977. godine, Avildsen je takođe dobio priznanje Američke filmske akademije kao najbolji reditelj, dok je Stalone bio nominovan u kategorijama za najboljeg glumca i scenaristu.

Avildsen je odbio da naredna tri nastavka "Rokija", ali je režirao peti film u serijalu. Poput "Rokija", ni popularnost "Karate Kida" nije mogla da se predvidi, ali je film sa Ralfom Mačijom i Petom Moritom u glavnim ulogama postao veliki hit na blagajnama 1984. godine. Usledila su još dva nastavka, i Avildsen je režirao oba. ranije ove godine, objavljen je dokumentrarni film o Avildsenu, pod nazivom "Džon Dži Avildsen: Kralj autsajdera".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG