Linkovi

Preminuo novinar Dejan Anastasijević


Dejan Anastasijević, novinar preminuo je u Beogradu, Foto: Vreme
Dejan Anastasijević, novinar preminuo je u Beogradu, Foto: Vreme

Dejan Anastasijević, urednik Bi-Bi-Sija (BBC) na srpskom, preminuo je u sredu posle duge i teške bolesti. Rođen je u Beogradu 1962. godine.

Radio je za više inostranih medijskih kuća, a na Radiju B92 uređivao je kultnu emisiju "Oblačić u stripu". Bio je dugogodišnji novinar beogradskog Vremena i američkog magazina TIME i dopisnik Tanjuga iz Brisela.

Izveštavao je sa ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i na Kosovu, pa se samim tim "kvalifikovao" da ga bivši ministar informisanja Aleksandar Vučić u "vladi narodnog jedinstva" prozove u Skupštini Srbije, uz opasku da se "takvi neće tolerisati".

U aprilu 1999. Dejan je bio prisiljen da pobegne u Beč sa porodicom, jer su mu pretili i život mu je bio u opasnosti.

U Beograd se vratio u avgustu 2002, na vreme da pokriva odlazak Sloodana Miloševića u Tribunal za ratne zločine u Hagu.

Oktobra 2002, Dejan je bio prvi srpski novinar koji je svedočio protiv Miloševića.

U aprilu 2007. godine preživeo je pokušaj atentata. Tada je na simsu prozora njegovog stana eksplodirala bomba. Druga bomba, koja je takođe bila postavljena, nije eksplodirala.

Anastasijević je tada ocenio da "u poslednje vreme svojim tekstovima nije direktno išao na neku ličnost", već da je bio meta zbog svog celokupnog stava i rada.

Nekoliko godina posle pokušaja atentata, 2010. godine, za Blic je izjavio da je, nakon njegovih tekstove o ratnim zločinima i činjenice da je bio svedok pred Tribunalom u Hagu, sumnjao da su iza napada na njega stajali Vojsilav Šešelj i Jovica Stanišić.

Tvrdio je da nema dilemu da je to bio pokušaj ubistva, a ne zastrašivanje, jer su mu, kako je tvrdio, tako rekli policijski tehničari koji su vršili uviđaj.

Bio je poznat po svojim tekstovima o bezbednosnim snagama Srbije, kao i o člancima o ratnim zločinima, u poslednje vreme posebno o slučaju "Škorpiona" i braće Bitići.

Njegovi izveštaji iz 1998. godine o okrutnosti nad etničkim Albancima na Kosovu doveli su ga do kriminalne optužbe Miloševićevog režima za "širenje dezinformacija i pomaganje teroristima".

Anastasijević je bio urednik knjige o srpskoj opoziciji "Out of Time" (IWPR, London, 2000), koja je bila burno pozdravljena.

Za analitički i hrabar pristup novinarstvu, Anastasijević je dobio više novinarskih nagrada, uključujući nagradu NUNS, "Dušan Bogavac" i "Staša Marinković", kao i 2008. nagradu holandskog Oxfama Novib/PEN za zalaganje za ljudska prava i slobodu izražavanja.

XS
SM
MD
LG