Linkovi

Preminuo "montipajtonovac" Teri Džons


Članovi Letećeg cirkusa Montija Pajtona: Erik Ajdl, Džon Kliz, Teri Gilijam, Majkl Pejlin i Teri Džons (s leva) (Foto: AP/John Phillips/Invision)
Članovi Letećeg cirkusa Montija Pajtona: Erik Ajdl, Džon Kliz, Teri Gilijam, Majkl Pejlin i Teri Džons (s leva) (Foto: AP/John Phillips/Invision)

Jedan od osnivača trupe "Leteći cirkus Montija Pajtona" Teri Džons preminuo je u 78. godini života. Porodica je saopštila da je umro u svojoj kući u Londonu u utorak uveče, posle kako je navedeno "duge, izuzetno hrabre, ali i uvek šaljive borbe sa retkim oblikom demencije, FTD".

Kolege su ga smatrale "potpuno renesansnim komičarem" i opisivale kao "čoveka sa beskrajnim entuzijazmom".

Džonsova žena Ana Soderstrom i deca Bil, Seli i Siri poručili su da su izgubili "dobrog, duhovitog, prijatnog, kreativnog i veoma dragog čoveka, čije su beskompromisna individualnost, neumorni intelekt i izuzetan humor uveseljavali milione ljudi u proteklih šest decenija".

Teri Džons je rođen u Velsu 1942. godine, studirao je na Oksford univerzitetu, gde je počeo da piše i nastupa zajedno sa kolegom Majklom Pejlinom. Džons, Pejlin, Erik Ajdl, Džon Kliz, Grejem Čepmen i Teri Gilijam su krajem 1960-ih osnovali "Leteći cirkus Montija Pajton", čiji je oštri humor - mešavina satire nadrealizma i blesavljenja - doprineo revoluciji u britanskoj komediji.

Džon Kliz je preko Tvitera poručio da je "čudan osećaj da je čovek sa toliko talenta i beskrsajnog entuzijazma, otišao tako nežno'', a zatim dodao "Dvojica otišla, još četvorica ostaju", aludirajućio na šest članova trupe. Čepmen je preminuo od raka 1989. godine.

XS
SM
MD
LG