Linkovi

Preminuo Momir Bulatović, bivši predsednik Crne Gore i vlade SRJ


Arhiva - Momir Bulatović, bivši predsednik Crne Gore, u beogradskom Medijacentru, 20. marta 2012. (Foto: Medijacentar Beograd)
Arhiva - Momir Bulatović, bivši predsednik Crne Gore, u beogradskom Medijacentru, 20. marta 2012. (Foto: Medijacentar Beograd)

Bivši predsjednik Crne Gore i vlade SRJ, Momir Bulatović, umro je u svojoj porodičnoj kući u Kučima pored Podgorice u 63. godini od posljedica srčanog udara, potvrdio je Milan Knežević, jedan od lidera opozionog Demokratskog fronta i Bulatovićev dugogodišnji stranački kolega.

Nažalost, mogu da potvrdim da je preminuo bivši predsjednik Crne Gore i Savezne Vlade SRJ, Momir Bulatović”, potvrdio je Knežević Glasu Amerike i dodao da je Bulatović bio “izuzetno častan čovjek” i “političar koji je ostao do kraja dosljedan svojim uvjerenjima”.

Bivši šef crnogorske države, koji je obavljao tu funkciju od 1990. do 1998. i premijera Savezne vlade SR Jugoslavije od 1998. do 2000. posljednjih godina živio je u Beogradu, a jedno od posljednjih pojavljivanja u javnosti bilo je na protestima protiv ulaska Crne Gore u NATO.

Nekadašnji asistent na Ekonomskom fakultetu u Podgorici izabran je 1989. godine za predsjednika Predsjedništva Crne Gore, a na prvim višestranačkim izborima 1990. postaje predsjednik Crne Gore.

Zajedno sa današnjim predsjednikom Milom Đukanovićem transformisao je Savez komunista Crne Gore u Demokratsku partiju socijalista, na čijem čelu će ostati do raskola u partiji i tijesnog poraza od Đukanovića u drugom krugu predsjedničkih izvora 1997.

Nakon toga predvodio je Socijalističku narodnu partiju, nastalu od probeogradskog dijela DPS-a, a iste godine, na predlog Slobodana Miloševića, prihvata funkciju predsjednika Savezne vlade SRJ, koju je obavljao u naredne dvije godine, uključujući i period tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

.

XS
SM
MD
LG