Linkovi

Preminuo Minja Subota


Televizijski voditelj, autor, umetnik Minja Subota
Televizijski voditelj, autor, umetnik Minja Subota

Kompozitor, pevač i voditelj Minja Subota preminuo je u 84. godini, objavio je RTS. Mediji su preneli da je umro posle duže bolesti.

Minja Subota je rođen u Sarajevu 8. novembra 1938. godine.

Bio je član Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije i USUF Srbije.

Napisao je brojne kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča u Jugoslaviji i Rusiji.

U kompozitorskom opusu za decu, komponovao je na stihove najistaknutijih domaćih pesnika, a te pesme se uz koje su odrastale generacije i danas pevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su deo dečje muzičke literature.

Između ostalih to su pesme: Deca su ukras sveta, Išli smo u Afriku, Rekao sam brezi i topoli, Telefonijada, Povrćijada, Kolo, Razbole se lisica, Sviću opet rumena svanuća, Drugarska, Svako dete ima krila...

Kao televizijski autor i voditelj realizovao je mnoge serije, a jedna od najpoznatijih je Muzički tobogan koji je emitovan 18 godina i rekordan je po gledanosti i popularnosti u TV programu u Srbiji.

Šest godina bio je urednik i voditelj festivala pesama za decu Beogradsko proleće i jedan je od osnivača ovog festivala, koji je podstakao osnivanje brojnih festivala pesama za decu širom ondašnje Jugoslavije.

Dobitnik je mnogih domaćih i inostranih festivalskih nagrada i društvenih priznanja.

Vreme komemoracije i sahrane biće naknadno saopšteni.

XS
SM
MD
LG