Linkovi

Preminuo italijanski reditelj Franko Zefireli


Italijanski reditelj Franko Zefireli, 24. novembar 2004.

Slavni italijanski reditelj Franko Zefireli preminuo je u subotu u Rimu u 97. godini, saopštila je njegova fondacija.

"Ćao maestro" - navodi se u saopštenju.

Zefireli, kojeg je publika često više cenila od kritičara, bio je poslednji od posleratne generacije italijanskih filmskih giganta, među kojima su Federiko Felini, Lukino Viskonti i Vitorio de Sika.

Režirao je više od 20 filmova, sa zvezdama kao što su Elizabet Tejlor, Ričard Barton, Lorens Olivije, Alek Ginis, Fej Danavej i Džon Vojt.

"Franko Zefireli, jedan od najvećih predstavnika svetske kulture preminuo je jutros. Poslednji pozdrav dragi maestro, Firenca te nikada neće zaboraviti", tvitovao je Dario Nardela, gradonačelnik Zefirelijevog rodnog grada

Zefireli je poznat i po brojnim operama, u kojima su nastupale najveće operske zvezde kao što su Maria Kalas, Plasido Domingo, Lućano Pavaroti, Renata Skoto i Hoze Kareras.

Publika će ga najviše pamtiti po filmu "Romeo i Julija" iz 1968. godine koji je bio nominovan za Oskara i mini seriji "Isus iz Nazareta" iz 1977. Snimio je i Hamleta 1990. godine sa Mel Gibsonom.

Jedan od vrhunaca njegove karijere bila je produkcija Verdijeve opere Aida u La Skali u Milanu 2006. godine, koju je na otvaranju publika pozdravila 15-minutnim ovacijama.

Zeferili je 2004. dobio britansku titulu sera. Kao simpatizer Silvija Berluskonija, Franko Zefireli je od 1994. do 2001. predstavljao njegovu stranku, Forca Italia u Senatu. Kasnije je rekao da je zažalio zbog te odluke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG