Linkovi

Preminuo italijanski kompozitor Enio Morikone


Arhiva - Konpozitor Enio Morikone u Rimu, 28. januara 2016. (AP Photo/Gregorio Borgia)
Arhiva - Konpozitor Enio Morikone u Rimu, 28. januara 2016. (AP Photo/Gregorio Borgia)

Enio Morikone, italijanski kompozitor i autor kultnih kompozicija iz "špageti vesterna" "Za šaku dolara" i "Dobar, loš i ružan", koje su pomogle da se definiše jedna filmska era, preminuo je u 91. godini, saopštio je njegov advokat u ponedeljak.

Morikone je polomio butnu kost pre 10 dana i preminuo je "u svitanje" na klinici u Rimu, rekao je Rojtersu Đorđo Asuma, potvrđujući time ranije objavljenu vest italijanske agencie ANSA.

Rođen u Rimu 1928, Morikone je napisao muziku za oko 400 filmova, ali njegovo ime usko je povezano sa režiserom Serđom Leoneom sa kojim je radio na "špageti vesternima" kao i na epskoj drami "Bilo jednom u Americi".

Morikone je radio za gotovo sve filmske žanrove - od horora do komedije - i neke od njegovih melodija verovatno su poznatije od filmova za koje ih je komponovao.

"Zauvek ćemo pamtiti, uz beskonačnu zahvalnost, umetničkog genija Enija Morikona. On je učinio da sanjamo, pomerio nas je... pišući nezaboravne note koje neće biti zaboravljene u istoriji muzike i bioskopa", rekao je na Tviteru premijer Italije Đuzepe Konte.

Sahrana kompozitora biće privatna, "iz poštovanja prema poniznosti koja je inspirisala ceo njegov život", rekao je Asuma.

Italijanski filmski producent Aurelio del Laurentis rekao je: "Sa Enijom Morikoneom odlazi deo svetske kinematografije. Njegova poniznost, kombinovana sa veličinom koja nikada nije planula, omogućila mu je da podržava male i velike filmove, dajući im jedinstven duh koji ih je činio savršenim i nezaboravnim".

Morikone je za sobom ostavio suprugu Mariju i tri sina Andrea, kompozitora i dirigenta, Đovanija i Marka i ćerku Alesandru.

XS
SM
MD
LG