Linkovi

Preminuo Igor Korobov, šef ruske tajne službe


Arhiva - General-pukovnik Igor Korobov, šef Glavnog direktorata Generalštaba Ruskih oružanih snaga, govori tokom konferencije za štampu u Ministarstvu odbrane u Moskvi, 25. avgusta 2017.

Igor Korobov, prvi čovek ruske Vojne obveštajne agencije (GRU), koja je bila optužena za mešanje u izbore u SAD, preminuo je u Moskvi. Imao je 62 godine.

Ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da je Korobov, koji je predvodio GRU od 2016, preminuo u sredu nakon "duge i teške bolesti", što je uobičajeni ruski eufemizam za kancer. Njegov prethodnik preminuo je dve godine ranije, u 58. godini.

Ministar odbrane Sergej Šojgu izrazio je saučešće porodici Korobova, ali nije odmah imenovao njegovog naslednika.

Optužbe protiv GRU

Sjedinjne Države i saveznici optuživali su GRU za hakovanje tokom predsedničke kampanje u SAD 2016. godine, organizovanje napada nervnim agensom na ruskog bivšeg špijuna u Britaniji u martu ove godine, kao i podrivanje antidoping napora u svetskom sportu. Ruske vlasti odbacivale su te optužbe, nazivajući ih zapadnom prljavom kampanjom.

Ovo je bila teška godina za GRU, koja se suočila sa serijom razotkrivanja koja su raskrinkala njen tajni rad.

Identifikovani agenti

U septembru, britanska obaveštajna služba objavila je fotografije sistema za nadzor na kojima su agenti GRU-a optženi za napad nervnim agensom na bivšeg oficira GRU-a i britanskog duplog agenta, Sergeja Skripala i njegove ćerke u engleskom gradu Solzberiju. Istraživačka grupa Belingket i ruski sajt Insajder brzo su razotkrili prava imena agenata, a mediji, uključujući i Asošijeted pres, bili su u mogućnosti da potvrde njihov pravi identitet.

Holandske vlasti takođe su nedavno identifikovale četvoricu navodnih agenata GRU, koji su pokušali hakerski napad na posmatrače hemijskog oružja u svetu, sa parkinga hotela.

Putin je posetio sedište GRU-a ranije ovog meseca kako bi čestitao aenciji na stogodišnjici postojanja, hvaleći njen profesionalizam.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG