Linkovi

Preminuo glavni urednik Vremena Dragoljub Žarković


Dragoljub Žarković, glavni urednik Vremena (Foto: Medija centar Beograd)
Dragoljub Žarković, glavni urednik Vremena (Foto: Medija centar Beograd)

Glavni urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković preminuo posle kraće i teške bolesti, saopštila je u sredu redakcija tog nedeljnika.

Dragoljub Žarković, osnivač je Vremena i njegov glavni urednik od 1991. godine.

Pre toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama Politika (1974-1987) i Borba (1987-1990). Bio je radijski komentator Slobodne Evrope (1993-1998), sarađivao je sa WDR (Nemački narodni radio) i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi (italijanska Republika, austrijski Standard...).

Usavršavao se u SAD, kao gost Udruženja američkih urednika.

Bio je autor je više televizijskih emisija i projekata.

Kasnije tokom karijere bio je stalni je kolumnista dnevnog lista Politika i predavač na Fakultetu političkih nauka, gde je bio i član Saveta fakulteta.

Bio je prvi predsednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije iz koga je kasnije nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije i počasni član više međunarodnih medijskih asocijacija.

Godine 2016. objavio je Naprednu knjigu, sa podnaslovom "Godine uspona Aleksandra Vučića".

"Svi biografski podaci, međutim, nisu dovoljni da dočaraju njegovu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i neverovatnu veštinu komunikacije i harizmu. Žaretovim odlaskom redakcija Vremena izgubila je sopstveni koren i veliki deo identiteta. Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim leđima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedeo redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet", saopštilo je Vreme.

Mesto i vreme komemoracije i sahrane biće objavljeno kasnije, navodi ta redakcija.

Saučešće ministra Vukosavljevića

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je saučešće porodici Dragoljuba Žarkovića, kolegama, prijateljima i poštovaocima.

Vukosavljević je istakao da je Žarković kao novinar bio hrabar bez jarosti, kritičan bez jetkosti, iskren bez zlobe, "želeo je i uspevao da bude glas razuma u horovima nerazumnih, poštovali su ga i politički i ideološki neistomišljenici".

Ostaće upamćen kao analitičar, novinar i urednik britkog pera, velike erudicije i postojanog karaktera. Više nego dovoljno za jedan časno pređen profesionalni i životni put, napisao je Vukosavljević.

XS
SM
MD
LG