Linkovi

Preminuo francuski policajac koji se zamenio sa taocem


Arno Beltram marta 2013.
Arno Beltram marta 2013.

Francuski policajac koji se predao u zamenu za taoca u napadu u supermarketu u petak, preminuo je od zadobijenih povreda, saopštilo je francusko ministarstvo unutrašnjih poslova.

“Potpukovnik Arno Beltram je preminuo. Umro je za svoju zemlju. Francuska nikada neće zaboraviti njegovo herojstvo”, napisao je ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolom na svom Tviter nalogu.

Vlasti navode da je dvoje ljudi uhapšeno u vezi sa pucnjavama, uključujući i jednu ženu koja je navodno bila bliska sa napadačem.

U napadu u petak je poginulo troje ljudi.

Krađa kola

Napadač je prvo ukrao kola u blizini Karkasona na jugu Francuske u petak ujutru, usmrtivši suvozača i ranivši vozača. Zatim se tim kolima odvezao i pucao na grupu policajaca koji su džogirali, ranivši jednog od njih.

Zatim je u Trebeu, na jugozapadu Francuske ušeto u supermarket gde je počeo da puca i ubio još dvoje ljudi. Zatim je držao nekoliko osoba kao taoce u supermarketu, a policajac Beltram se ponudio da ga uzme u zamenu za jednog od talaca.

Napadač se složio i Beltram je ostavio otvoren svoj telefon kako bi drugi policajci mogli da čuju šta se dešava. Kada su ponovo čuli pucnjavu, uleteli su u samoposlugu i ubili napadača. Beltram je bio ranjen.

Terorizam

Pošto je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da postoje dokazi koji ukazuju na to da da je napad teroristički akt, propagandna mašinerija pobunjeničke Islamske države je preuzela odgovornost.

“Osoba koja je izvršila napad u Trebeu na jugu Francuske je vojnik Islamske države i obavio je operaciju kao odgovor na poziv da se cilja na države” pripadnice koalicije za borbu protiv Islamske države, saopšteno je na agenciji Amak.

Ministar Kolom je u petak rekao da policija ne smatra osumnjičenog Reduana Lakdima, 26-godišnjeg Marokanca koji je živeo u Karkasonu, terorističkom pretnjom.

“Bio je poznat policiji zbog sitnih prestupa. Posmatrali smo ga, ali nismo mislili da je radikalizovan”, rekao je Kolom. “Već je bio pod prismotrom kada je odjednom odlučio da napadne”.

Iz kancelarije javnog tužioca u Parizu je saopšteno da su antiterorističke jedinice preuzele kontrolu nad istragom.

Francuska je u stanju visoke pripravnosti posle serije napada Islamske države 2015. u kojima je ubijeno više od 200 ljudi.

XS
SM
MD
LG