Linkovi

Preminuo književnik E.L. Doktorov


E.L. Doktorov snimljen 27. aprila 2004, za vreme intervjua na Njujorškom univerzitetu.
E.L. Doktorov snimljen 27. aprila 2004, za vreme intervjua na Njujorškom univerzitetu.

Američki pisac E.L. Doktorov - autor romana „Regtajm“ „Bili Batgejt“ i „Marš“, preminuo je u Njujorku u 85. godini od raka pluća, saopštio je novinarima njegov sin Ričard.

Američki predsednik Barak Obama opisao je Doktorova kao „jednog od velikih američkih romanopisaca“. U sinoćnjoj poruci na Tviteru, predsednik je izjavio da je mnogo toga naučio iz njegovih knjiga – mešavina istorije i fikcije – napisanih raznovrsnim, eksperimentalnim stilovima pripovedanja.

Smatra se da je u svojih 10 romana i dve zbirke kratkih priča Doktorov obradio više od stotinu godina američke istorije. Takodje je autor drame „Drinks Before Dinner“ i brojnih eseja i članaka.

E.L. Doktorov je rodjen u Njujorku 1931, kao unuk jevrejskih imigranata iz Rusije. Govorio je da je, zahvaljujući lokaciji na kojoj je živeo, bio izložen jedinstvenim, kulturnim sadržajima Menhetna kao i kulturi evropskih emigranata koji su pobegli iz Evrope tokom Drugog svetskog rata. Menhetn je igrao važnu ulogu u mnogim od njegovih romana i do kraja života, pisac je u Njujorku imao svoj dom.

Doktorov je bio dobitnik niza knjižvenih nagrada, uključujući Nacionalnu književnu nagradu i priznanje Pen/Fokner a roman “Regtajm” je adaptiran u film koji je osvjoi Oskara, a zatim I mjuzikl Brodveju koji je odneo četiri nagrade Toni.

E. L. Doktorov dobio je nekoliko nagrada za životno delo, medju kojima je i nagrada Kongresne bibilioteke za američku književnost 2014. Smatra se jednim od najistaknutijih američkih autora 20. veka.

XS
SM
MD
LG