Linkovi

Preminuo književnik E.L. Doktorov


E.L. Doktorov snimljen 27. aprila 2004, za vreme intervjua na Njujorškom univerzitetu.

Američki pisac E.L. Doktorov - autor romana „Regtajm“ „Bili Batgejt“ i „Marš“, preminuo je u Njujorku u 85. godini od raka pluća, saopštio je novinarima njegov sin Ričard.

Američki predsednik Barak Obama opisao je Doktorova kao „jednog od velikih američkih romanopisaca“. U sinoćnjoj poruci na Tviteru, predsednik je izjavio da je mnogo toga naučio iz njegovih knjiga – mešavina istorije i fikcije – napisanih raznovrsnim, eksperimentalnim stilovima pripovedanja.

Smatra se da je u svojih 10 romana i dve zbirke kratkih priča Doktorov obradio više od stotinu godina američke istorije. Takodje je autor drame „Drinks Before Dinner“ i brojnih eseja i članaka.

E.L. Doktorov je rodjen u Njujorku 1931, kao unuk jevrejskih imigranata iz Rusije. Govorio je da je, zahvaljujući lokaciji na kojoj je živeo, bio izložen jedinstvenim, kulturnim sadržajima Menhetna kao i kulturi evropskih emigranata koji su pobegli iz Evrope tokom Drugog svetskog rata. Menhetn je igrao važnu ulogu u mnogim od njegovih romana i do kraja života, pisac je u Njujorku imao svoj dom.

Doktorov je bio dobitnik niza knjižvenih nagrada, uključujući Nacionalnu književnu nagradu i priznanje Pen/Fokner a roman “Regtajm” je adaptiran u film koji je osvjoi Oskara, a zatim I mjuzikl Brodveju koji je odneo četiri nagrade Toni.

E. L. Doktorov dobio je nekoliko nagrada za životno delo, medju kojima je i nagrada Kongresne bibilioteke za američku književnost 2014. Smatra se jednim od najistaknutijih američkih autora 20. veka.

XS
SM
MD
LG