Linkovi

Preminuo Čarls Menson


Čarls Menson

Čarls Menson, jedan od najozloglašenijih serijskih ubica u američkoj istoriji, preminuo je u nedelju u 83. godini, posle četiri i po decenije provedene u zatvoru. Menson je za sedam ubistava u području Los Anđelesa 1971. godine osuđen na smrtnu kaznu, koja je kasnije preinačena u doživotnu. Zvaničnici zatvora u Kaliforniji, u kojem je izdržavao kaznu, saopštili su da je Menson umro prirodnom smrću u bolnici u Bejkersfildu.

Čarls Menson bio je organizator jednog od najstrahovitijih masovnih ubistava u Americi i lider ozloglašene “porodice”.

"Ja sam osuđenik. Kriminalac. Pobunjenik. Nisam nastavnik u nedeljnoj školi”.

Menson je decenijama bio noćna mora mnogih – čovjek koji je ubijedio druge ljude da počine ubistva za njega. Novinarka televizije EJ-Bi-Si Dajen Sojer intervjuisala ga je 1993. godine.

“Nikada im nisam naredio da urade nešto – osim onog što su već željeli”.

Sredinom 1960-tih, Menson je postao lider manje sekte. U avgustu 1969 godine, inspirisan pjesmom Bitlsa “Helter Skelter”, za koju je vjerovao da aludira na neminovni rasni rat, naredio je svojim sljedbenicima da ubiju sve u jednoj kući u Beverli hilsu.

Mensonu je 12. puta odbijen zahtjev da bude uslovno pušten na slobodu
Mensonu je 12. puta odbijen zahtjev da bude uslovno pušten na slobodu

Među pet žrtava bila je i glumica Šeron Tejt, supruga režisera Romana Polanskog, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće. Sledećeg dana, ubijeni su bogati vlasnici supermarketa – Leno i Rozmeri Labjanka. Svoje sljedbenike, Menson je ostavio sa porukom…

“Ako ćete da uradite nešto, uradite to dobro i ostavite nešto vještičje. Pokažite svijetu da ste bili tamo”.

Oni su ga i poslušali – ostavili su poruke na zidovima - ispisane krvlju žrtava. Nekoliko mjeseci kasnije, Menson i njegovi saučesnici su uhapšeni. Suđenje, 1970. godine, pretvoreno je u medijski cirkus.

Porota ih je proglasila krivim i sve osudila na smrtnu kaznu, koja je kasnije preinačena u doživotnu. Najopasniji čovjek u Americi, kako su ga u jednom trenutku zvali, proveo je 46 godina iza rešetaka, a 12 puta mu je odbijeno uslovno puštanje na slobodu.

Međutim, njegov uticaj iz zatvora nije bio ništa manje opasan. Mensonovi sljedbenici vršili su zločine u njegovo ime dugo nakon što je osuđen, uključujući i pokušaj ubistva predsjednika Džeralda Forda.

Pet članova ozloglašene porodice Menson, svi u 60. ili 70. godinama, još služe doživotne zatvorske kazne. Šesta članica, Suzan Etkins, preminula je zatvoru od tumora na mozgu, 2009. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG