Linkovi

Preminuo američki milijarder Dejvid Kok


Američki milijarder Dejvid Kok (arhivski snimak)

Američki milijarder Dejvid Kok, jedan od najbogatijih ljudi u svetu i vodeći finansijer konzervativnih ciljeva i političkih kandidata, preminuo je u 80. godini, saopštio je u petak njegov brat Čarls.

Čarls Kok, predsedavajući kompanije "Koch Industries Inc" u saopštenju je govorio o dugoj borbi svog brata sa rakom prostate i njegovom finansijskom doprinosu medicinskom istraživanju, obrazovanju i umetnosti.

Dejvid Kok, filantrop i pokrovitelj mnogih kulturnih i medicinskih ustanova, stekao je ogromno bogastvo zahvaljujuću velikom udelu u jednoj od najvećih svetskih kompanija u privatnom vlasništvu, kojom je upravljao sa bratom Čarlsom.

Povukao se iz biznisa i političkih aktivnosti u junu prošle godine, zbog pogoršanog zdravlja. Sa bratom je uložio stotine miliona dolara u republikanske političke kandidate, i osnovao organizacije koje su se zalagale za libertarijansko - konzervativne ciljeve kao što su manji porezi i finansijske regulative.

Protivnici braća Kok isticali su da oni koriste bogastvo da bi kupili politički uticaj i gurali predloge, od kojih su imali finansijske koristi.

Braća Kok su bili poznata i po nesupešnom pokušaju da spreče reizbor demokratskog predsednika Baraka Obame 2012. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG