Linkovi

Preminuo ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski


Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski (foto screenshot, Ministarstvo spoljnih poslova)
Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski (foto screenshot, Ministarstvo spoljnih poslova)

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u 71. godini, potvrđeno je FoNetu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Lazanski je imenovan za ambasadora Srbije u Rusiji u julu 2019, a prethodno je bio na listi Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima 2016.

Bio je novinar, vojni komentator i pisac.

Kao novinar je pisao za hrvatske listove Polet, Vjesnik, Danas i Start. U februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, Katimerini, Dajmond vikli i Sekjuritarian.

Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Metohiji, Libiji.

Rođen je 18. septembra 1950. u Karlovcu. U Karlovcu je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a u Zagrebu Pravni fakultet.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti Lazanskog.

"Srbija je izgubila velikog čoveka, svog ambasadora u Ruskoj Federaciji, jednog od najboljlih poznavalaca geopolitičkih prilika, vojne strategije i taktike, izuzetnog novinara i publicistu i pre svega, dobrog čoveka. Čoveka koji je Srbiju voleo više od svega. Hvala mu za sve što je uradio za našu zemlju i neka mu je večna slava", navodi se u telegramu.

Ministarstvo spoljnih poslova je povodom smrti Miroslava Lazanskog saopštilo da će ga "pamtiti kao velikog rodoljuba, izvrsnog pisca, novinara, eminentnog vojnopolitičkog komentatora, koji je voleo svoju zemlju i sa ponosom je predstavljao širom sveta".

"Ostaće upamćene njegova predanost, posvećenost i zalaganje kao ambasadora naše zemlje, kao i brojne aktivnosti usmerene na dodatno unapređenje saradnje i prijateljstva Srbije i Rusije", navodi se na sajtu MSP.

Komemoracija i datum sahrane biće naknadno objavljeni.

XS
SM
MD
LG