Linkovi

Preminula književnica Harper Li


Harper Li primila je Predsedničku medalju slobode od predsednika Džordža Buša 2007. godine
Harper Li primila je Predsedničku medalju slobode od predsednika Džordža Buša 2007. godine

Harper Li, autorka knjige “Ubiti pticu rugalicu” koja je osvojila Pulicerovu nagradu, preminula je u Monrovilu u Alabami, preneo je vebsajt AL.com. Imala je 89 godina.

Li je rodjena u Monrovilu ali je godinama živela u Njujorku. Medjutim, posle pretrpljenog moždanog udara 2007. vratila se u svoj rodni grad i živela u jednom domu za stare. Detalji sahrane još nisu saopšteni.

Ubiti pticu rugalicu, njen roman iz 1960. o rasizmu na američkom jugu, ekranizovan je 1962. a film u kojem je Gregori Pek glumio advokata Atikusa Finča, dobio je Oskara. U više američkih gradova kao i Londonu igrane su pozorišne predstave zasnovane na tom romanu, ali se sada po prvi put priprema istoimena predstava na Brodveju, čija je premijera planirana za sledeću godinu.

Prošle godine, neočekivano objavljeni roman Harper Li, “Idi i postavi stražara”, nastavak “Ptice rugalice” doživeo je najbržu prodaju u istoriji izdavačke kuće Harper Kolins. Knjiga je objavljena u julu, a u prvih nedelju dana prodata je u više od 1,1 milion primeraka u Severnoj Americi.

Roman “Idi i postavi stražara” napisan je 1950-ih zapravo pre “Ptice rugalice”, i sadrži mnogo istih likova koji su u "Stražaru" dvadeset godina stariji od onih u slavnom romanu.

XS
SM
MD
LG