Linkovi

Preminuo čuveni fizičar Stiven Hoking


Stiven Hoking
Stiven Hoking

Svetski poznati britanski fizičar Stiven Hoking, koji je proučavao niz pitanja povezanih sa svemirom, od njegovih početaka do složenosti crnih rupa, preminuo je u sredu u 77. godini.

Portparol porodice saopštio je da je preminuo u svom domu u Kembridžu gde je decenijama radio kao profesor matematike na univerzitetu.

"Bio je veliki naučnik i izuzetan čovek čiji će rad i nasleđe nastaviti da žive još mogo godina", saopštila su Hokingova deca Lusi, Robert i Tim.

Stiven Hoking je bolovao od Lu Gerigove bolesti, odnosno amiotrofične lateralne skleroze (ALS) od 21. godine života, bolesti zbog koje je bio potpuno nepokretan, a vremenom je izgubio i sposobnost govora, pa je komunicirao jedino uz pomoć sintetizatora glasa.

Lekari su tada predvideli da će živeti samo nekoliko godina, ali je Hoking nadmašio sva očekivanja i usredsredio se na svoja istraživanja, između ostalog i na povezivanje Ajnštajnove teorije relativiteta i teorije kvantne mehanike.

"Moj cilj je jednostavan. Razumevanje kosmosa, zašto je takav i zašto uopšte postoji", govorio je Hoking.

Njegova knjiga iz 1988. godine, "Kratka istorija vremena" (A Brief History of Time) postala je međunarodni bestseler i proslavila ga širom sveta.

Hoking je poznat i po istraživanju crnih rupa, u okviru kojeg se pokazuje kako male količine radijacije mogu da izbegnu gravitaciju. Fenomen je poznat kao Hokingova radijacija.

Britanski naučnik bio je pristalica i putovanja na Mesec i Mars, što je smatrao poduhvatom koji bi pomogao da se čovečanstvo ujedini.

"Ostajemo bez prostora i jedino možemo da idemo u druge svetove. Vreme je da istražujemo druge sunčeve sisteme. Jedino bi to moglo da nas spasi . Uveren sam da ljudi moraju da napuste Zemlju", govorio je Hoking prošle godine.

XS
SM
MD
LG