Linkovi

Premijerka u Briselu, predsednik u Moskvi - spoljnopolitički dan Srbije


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Premijerka Srbije Ana Brnabić se srela sa evropskom komesarkom Federikom Mogerini, dok će se Aleksandar Vučić u utorak sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, sa kojim će, osim o ekonomskoj, razgovarati i o vojno-tehničkoj saradnji dve zemlje.

Pred susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi u utorak, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je udovici ruskog diplomate Vitalija Čurkina večeras uručio orden koji mu je posthumno dodelio bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić za zasluge u jačanju prijateljstva dve zemlje.

Tokom svečane ceremonije u ambasadi Srbije u Moskvi, Vučić je istakao da je Čurkin, između ostalog, zaslužan i za to što danas srpski narod nije označen kao genocidan.

"Zahvaljujući snažnoj i hrabroj akciji koju je vodio Vitalij Čurkin u UN, i zahvaljujući neuobičajenoj, hrabroj i prijateljskoj odluci ruskog predsednika Vladimira Vladimiroviča, taj žig danas ne stoji na čelu srpskog naroda. Za to je bilo potrebno i mnogo strasti političke, i hrabrosti, istinoljublja i pravdoljublja. Svega onoga što je Vitalij Čurkin imao", istakao je Vučić.

A o planovima tokom boravka u Moskvi, Vučić je istakao da će sa ruskim predsednikom, osim o ekonomskim odnosima, razgovarati i vojno-tehničkoj saradnji. U izjavi javnom servisu, Vučić je rekao da je, u cilju obezbeđivanja vojne neutralnosti planirana kupovina helikoptera Mi-17 ili varijacije tog modela, dok je nabavka sistema protivvazdušne odbrane, po njegovoj oceni, suviše složeno i škakljivo pitanje.

Takođe, Vučić je rekao da će to biti njihov najduži zvanični susret, jer će trajati više od dva sata, a razgovaraće se i o pitanjima prava srpskih radnika u Rusiji, trgovinskim odnosima dve zemlje, dok će biti potpisan i sporazuma o gasu.

Mediji u Srbiji očekuju da će razgovor biti vođen i o statusu ruskog hu-manitarnog centra u Nišu.

XS
SM
MD
LG