Linkovi

Premijeri Albanije i Severne Makedonije u četvrtak u Srbiji


Premijer Albanije i predsednik Srbije na jednom od ranijih sastanka u Beogradu, Foto: (ilustracija) AP Photo/Darko Vojinovic

Premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev doputovaće u sredu popodne u Srbiju, uoči sutrašnjeg trilateralnog sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na kojem će glavna tema biti bolje povezivanje tržišta u regionu, prenose mediji u Beogradu.

Sastanak, na kojem će, prema ranijim najavama, najviše biti reči o regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju, uklanjanju barijera u poslovanju i slobodnijem protoku robe, ljudi i usluga na teritoriji tri zemlje, biće održan u Novom Sadu, u Oficirskom paviljonu Petrovaradinske tvrđave.

Novinska agencija Tanjug navodi da će sutra biti potpisana deklaracija o namerama, a nakon sastanka, trojica zvaničnika će se obratiti medijima.

Vučić, Rama i Zaev su o toj temi već neformalno razgovarali tokom Generalne skupštine UN u Njujorku u septembru, a srpski predsednik je tada najavio da će na sastanku u Novom Sadu biti konkretizovani planovi o povezivanju tržišta u regionu, odnosno o kreiranju svojevrsnog "malog šengena".

Vučić je rekao da je za tu ideju dobio "pun konsenzus" premijera Severne Makedonije i Albanije.

Namera je i da se ode korak napred u odnosu na CEFTA sporazum, koji je doveden u pitanje nakon što je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

Susret sa Zaevom i Ramom, inače, dolazi posle trilateralnog sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i članovima Predsedništva BiH, koji je takođe bio u funkciji čvršćeg regionalnog povezivanja i saradnje na zajedničkim projektima.

Korak u tom smeru je bilo i otvaranje integrisanog graničnog prelaza Preševo - Tabanovce između Srbije i Severne Makedonije

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG