Linkovi

Premijer Slovenije u Beogradu: Trenutna klima u EU nije naklonjena širenju


Premijer Slovenije Marjan Šarec i premijerka Srbije Ana Brnabić na konferenciji za novinare u Beogradu, 27. avgusta 2019. (Foto: Sajt Vlade Republike Srbije)
Premijer Slovenije Marjan Šarec i premijerka Srbije Ana Brnabić na konferenciji za novinare u Beogradu, 27. avgusta 2019. (Foto: Sajt Vlade Republike Srbije)

Slovenački premijer Marjan Šarec u utorak je boravio u Beogradu gde je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić razgovarao o evropskim integracijama zemlje, političkoj situaciji i ekonomskoj saradnji. Ratifikovan je i sporazum o zapošljavanju radnika iz Srbije u Sloveniji

Klima u Evropskoj uniji nije naklonjena prijemu novih članica, ali Ljubljana insistira da o tome treba razgovarati, rekao je Šarec.

Nisam preterano optimističan, već sam realan, ali nije sigurno ni da će se takva klima održati, nastavio je on u obraćanju novinarima nakon razgovora sa predsednicom Vlade Srbije.

Međutim, Ljubljana podržava ulazak zemalja Zapadnog Balkana u Uniju, ali je svesna i da postoje otvorena pitanja, kazao je on.

"Slovenija veoma dobro poznaje probleme regiona i razume ih", rekao je Šarec i dodao da je više puta istakao da kosovske takse od 100 odsto na robu iz Srbije ne predstavljau dobar put, zbog čega ih treba ukinuti.

Govoreći o bilateralnim odnosima, Šarec je ocenio da između Ljubljane i Beograda ima malo otvorenih pitanja i da je Srbija dobar partner Slovenije.

Predsednica Vlade Srbije rekla je da Slovenija nikada nije posebno uslovljavala Srbiju kada je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja, a da je uvek pružala veliku tehničku podršku.

Navodeći da Srbija i Slovenija nemaju mnogo otvorenih pitanja, Ana Brnabić je prenela da je danas sa Šarecom razgovarala o terminu za održavanje pete zajedničke sednice vlada dveju zemalja, kao i o predlogu da se organizuje zajednički privredni forum jer ekonomska saradnja dveju zemalja beleži kontinuirani rast.

Slovenačka privreda je, kako je kazala, među najznačajnijim ekonomskim partnerima Srbije i jedan od najvećih investitora sa više od milijardu evra ulaganja, dok u Srbiji uspešno posluje 1.600 slovenačkih kompanija.

"Sporazum o zapošljavanju radnika iz Srbije u Sloveniji neće izazvati odliv radne snage"

Danas je ratifikovan i sporazum kojim se reguliše zapošljavanje srpskih radnika u Sloveniji i koji stupa na snagu 1. septembra. Međutim, Ana Brnabić kaže da ne očekuje veći odliv radne snage.

Cilj sporazuma je materijalna i pravna sigurnost radnika, kazala je premijerka i naglasila da Srbija ne može da reši problem odliva mozgova tako što će da zabrani ljudima da odlaze, ali da je bitno da uslovi budu kontrolisani i da se uradi "sve što je moguće da odliv mozgova postane cirkulacija mozgova".

Sa druge strane, Šarec je rekao da Slovenija ima rekordnu zaposlenst i da im nedostaje radna snaga.

On je kazao da se protok radnika uvek dešava posebno u EU i da je zbog toga bolje da te stvari budu regulisane i da ljudi imaju zaštitu.

XS
SM
MD
LG