Linkovi

Premijer Kosova i ministar Oružanih snaga VB o vojsci Kosova


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj sa ministrom Oružanih snaga Velike Britanije Markom Lankasterom, Foto: Kabinet premijera Kosova

Transformacija Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova biće izvršena putem promene Ustava, ponovio je danas premijer Kosova Ramuš Haradinaj, nakon razgovora sa ministrom Oružanih snaga Velike Britanije Markom Lankasterom. Britanski ministar je poručio da će ova zemlja nastaviti da pruža podršku Bezbednosnim snagama Kosova i KFOR-u.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je nakon sastanka sa britanskim ministrom oružanih snaga da je Kosovo zainteresovano da do promene mandata Kosovskih bezbednosnih snaga dodje isključivo pustem ustavnih promena. Ipak on nije isključio mogućnost da transformacija u Oružane snage Kosova bude urađena i na neki drugi način, ne precizirajući o kom načinu se radi.

"Sada smo posvećeni ovom pitanju. Samo po sebi svako pitanje ima svoje vreme. Ako se to ne uradi u optimalnom roku onda ćemo razmisliti šta ćemo dalje, ali trenutno smatram da to treba učiniti ustavnim promenama“, rekao je Haradinaj.

Britanski ministar Mark Lankaster, koji je 1999. i 2000. godine služio kao vojnik KFOR-a na Kosovu, impresioniran je, kako je kazao, pozitivnim događajima i promenama na Kosovu.

"Za ovih 18 godina Kosovo nikada nije bilo daleko od mojih misli i zbog toga sam srećan što sam ponovo ovde. Posvećenost naše države prema Kosovu smo pokazali proteklih godina svojom podrškom. Nadam se da će naša veza biti nastavljena i da ćemo nastaviti da pružamo doprinos kako bi pomogli Bezbednosnim snagama Kosova, ali i KFOR-u", rekao je Lankaster.

Britanski ministar Oružanih snaga sastao se i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem koji se Lankasteru zahvalio na, kako se navodi u saopštenju iz kabineta kosovskog predsednika, konstantnoj saradnji i podršci Velike Britanije, koja se odnosi na priznavanja Kosova i njegovog učlanjenja u međunarodne organizacije.

Mark Lankaster sastao se danas u Prištini i sa ministrom kosovskih bezbednosnih snaga Rustemom Berišom kome je takođe preneo da će Ujedinjeno kraljevstvo nastaviti da pruža kontinuiranu podršku Kosovu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG