Linkovi

Premijer Bugarske Borisov i optimista, i pesimista pred samit u Sofiji


Arhiva - Predsednik Bugarske, Bojko Borisov (desno).
Arhiva - Predsednik Bugarske, Bojko Borisov (desno).

U Mostaru počinje Sajam privrede, na kojem je Srbija partner. Tokom boravka u Mostaru predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim.

Uz najavu da se u Sofiji 16. i 17. maja održava sastanak Saveta EU sa liderima sa Zapadnog Balkana, premijer Bugarske Bojko Borisov poručio je u utorak u Mostaru da svi na Balkanu moraju da pokažu razum, jer će posledice drugačijeg ponašanja snositi samo Balkan.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Borisov je podsetio da je Balkan već jednom to doživeo i dodao da "lideri u regionu ne smeju biti egoisti i da misle da će konflikt mimoići neku od naših zemalja".

"Ubeđen sam da ćemo naći način da i predsednik Hašim Tači učestvuje, premda ima država koje nisu priznale Kosovo i koje, nezvanično, za sada odbijaju da učestvuju na samitu", rekao je Borisov i istakao da je sa španskim premijerom Marijanom Rahojem dogovoreno da dođe u zvaničnu dvodnevnu posetu dan ranije, kako samit ne bi propao.

Premijer Bugarske je izjavio da je optimista što se tiče predstojećeg samita, ali i da je pesimista jer se proteklih nedelja stalno čuju prepucavanja između Srbije i Kosova, kao i razgovori o izbornom zakonu između tri naroda u BiH, "za koje smatram da se neće razumeti", dodao je Borisov.

"Zapadni Balkan je na stolu EU i ubeđen sam u jednu stvar - Unija se zalaže za mir i prosperitet na Balkanu", rekao je Borisov, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da je važno da se sve učini, kako bi se sačuva mir i stabilnost u regionu.

Vučić je najavio niz susreta koji ga očekuju – od susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel za dva dana, sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, "verovatno i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom".

"Pre toga nas očekuju susreti sa grčkim i francuskim ministrima spoljnih poslova, pa susret sa Donaldom Tuskom, Brdo-Brioni proces, pa Erdogan", nabrojao je Vučić i poručio da se nada razumevanju za poziciju Srbije.

Takođe, Vučić je rekao i da je nastojao da uveri premijera Bugarske da će Srbija učiniti sve u njenoj moći da se mir i stabilnost sačuvaju, da će na zapaljive izjave i različite provokacije reagovati strpljivo i kako bi se pronašao način da se dođe do kompromisa.

XS
SM
MD
LG