Linkovi

Prema istraživanju građani veruju Vučiću - i nikome više


Najnovije istraživanje agencije IPSOS Adria pokazalo je da građani Srbije veruju Aleksandru Vučiću - i nikome više od političara na sceni. Prema rezultatima istog istraživanja, vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) ima rekordnu podršku od 53 odsto, a njen lider, Vučić, je u najdužem periodu na vlasti sa najvišom podrškom građana.

Istraživanje je rađeno u junu, na reprezentativnom uzroku od hiljadu ispitanih građana.

Vučićev rejting, kao i ostalih srpskih političara, ispitivan je na dva načina - tako što se građani pitaju da daju ocenu jednom broju političkih aktera, a drugi je da im se postavi pitanje koji su im političari najomiljeniji, a da im se pri tom ne ponudi nikakva lista, naveo je direktor Sektora za istraživanje javnog mnjenja Marko Uljarević.

U oba slučaja Vučić je u značajnoj prednosti u odnosu na opozicione lidere koji su uglavnom na nepromenjenoj poziciji, rekao je Uljarević.

Kada se građani pitaju kome od političara najviše veruju, bez ponuđene liste imena, Uljarević je ukazao da se najveći broj građana, njih 30 odsto izjašnjava za Vučića, drugi na listi, Saša Janković, ima svega tri odsto glasova, a svi ostali političari su ispod tri odsto.

"Oni veruju Vučiću, pa onda ne veruju nikome," zaključio je Uljarević.

Kada je reč o drugom indikatoru istraživanja, Vučić je veoma stabilno kotiran od 2012. sa iznad 40 odsto podrške i kada se to uporedi sa prethodnim podacima pokazuje kuriozitet njegove vladavine, odnosno pokazuje da niko nije bio tako dugo na vlasti sa tako visokim rejtingom, kaže Uljarević.

Iza njega Ivica Dačić sa 27 pozitivni ocena, a sledi premijerka Ana Brnabić, dok Saša Janković i Šešelj imaju 12 pozitivnih ocena, rezultati su istraživanja.

"Izuzev Vučića, koji ima veći broj pozitivnih nego negativnih ocena, nijedna politička ličnost nema više pozitivnih. Svi se ocenjuje sa više negativnih nego pozitivnih ocena," navodi Uljarević.

To praktično znači da, kada bi se u nedelju održali izbori, SNS bi osvojio 53 odsto glasova građana koji bi izašli na izbore, a cenzus bi prešle samo četiri stranke, kaže Uljarević.

Kada je neko na pet procentnih poena nije moguće sa sigurnošću reći da bi on na tim izborima prošao ili ne bi, jer se procenjuje da taj neko ima uslovno između četiri i šet odsto podrške, objasnio je Uljarević.

Da bi se za nekog moglo reći da sigurno prolazi izbore za parlament, onda taj neko mora da bude iznad sedam odsto podrške, precizirao je.

"Bitnih promena kada je rejting SNS u pitanju nema, a ni izbor Ane Brnabić za premijerke Vladi Srbije nije uticao na rejting te stranke", kaže on i dodaje da je, naprotiv, taj rejting i dalje stabilan.

Ono što je novo po ovom istraživanju je da se posle predsedničkih izbora desilo prekomponovanje opozicije.

Nakon formiranja pokreta Saše Jankovića čini se da su pojedine opozicione stranke poput DS, SDS i LDP izgubile jedan deo birača koji su otišli ka Jankovićevom pokretu.

To je, kaže Uljarević, praktično jedina novina u ovom istraživanju, iako ni sada ona nije nova. Ona se, dodao je, pojavljuje od kandidature Jankovića za predsedničke izbore.

Prema ovom istraživanju, SPS ima podršku od osam odsto, a cenzus prelazi još samo Srpska radikalna stranka (SRS) sa šest odsto.

Van parlamenta u ovom trenutku bi se, pored Demokratske stranke, koja ima četiri odsto podrške biračkog tela, našle Dveri sa tri odsto, pokret Saše Radulovića, Dosta je bilo sa tri odsto, Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) sa tri odsto.

Nnajmanju podršku među građanima kada bi izbori bilio naredne nedelje uživaju Liberalno-demokratska partija Srbije (LDP) Čedomira Jovanovića i Socijal demokratska stranka (SDS) Borisa Tadića sa po jedan odsto, pokazalo je istraživanje.

XS
SM
MD
LG