Linkovi

Prelazak u drugu fazu pregovora EU i V. Britanije


Premijerka Velike Britanije Tereza Mej i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u Briselu, 4. decembar 2017.
Premijerka Velike Britanije Tereza Mej i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u Briselu, 4. decembar 2017.

Evropska komisija u petak je preporučila da sa Velikom Britanijom započne druga faza pregovora, o trgovinskim odnosima dvije strane. Plan Londona je da po odlasku ima dvije godine tranzicijskog perioda i korišćenja zajedničkog evropskog tržišta. Može, poručio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, ali pod našim uslovima.

Intenzivni pregovori i kontakti na najvišem nivou izmedju Brisela i Londona proteklih dana su konačno donijeli rezultat. Nakon sastanka sa britanskom premijerkom Terezom Mej, predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker objavljuje.

"Evropska komisija je upravo formalno odlučila da Evropskom savjetu uputi preporuku da, na osnovu dovoljnog napretka do sada ostvarenog, započne druga faza pregovora o odlasku Velike Britanije. Konačna odluka će biti u rukama evropskih lidera, ali ja sam siguran da će da dijele naše mišljenje o tome", rekao je Junker.

Prava Evropljana koji žive na Ostrvu su zaštićena i obećana im je jurisdikcija Evropskog suda pravde. Pitanje dvije Irske bi trebalo da bude riješeno posebnim, slobodnim trgovinskim statusom ovog dijela Britanije, koji sa EU dijeli kopnenu granicu, dok kada je riječ o finansijskim poranvanjima, Britanci obećavaju da će ispoštovati svoje obaveze.

"Nastojaćemo da postignemo posebne trgovinske veze izmedju Velike Britanije i EU, kakve bi bile dobre i za Sjevernu Irsku. Ako to ne bude moguće, tada ćemo tražiti posebna rješenja za posebnu situaciju u kojoj jeste Sjeverna Irska", poručila je britanska premijerka Tereza Mej.

Ova odluka Evropske komisije praktično znači da će, nakon što evropski lideri potvrde napredak u dosadašnjim pregovorima, Britanci moći da započnu za njih suštinski dio pregovaranja - trgovinske odnose sa EU nakon razvoda.

S tim u vezi plan Londona je da po odlasku traže dvije godine prelaznog perioda, vrijeme tokom kojeg bi imali puni pristup slobodnom evropskom tržištu. Svjestan namjere Britanaca, predsjedavajući Evropskog savjeta Donald Tusk, u smjernice za skori sastanak lidera, dodaje i evropske uslove za to.

"Predložio sam da tokom tog perioda Velika Britanija poštuje sve evropske zakone, uključujući i tek donijete. Poštovaće budžetske obaveze, nadležnost evropskih sudova i sve obaveze koje iz tog statusa proizilaze. Tokom prelaznog perioda, proces donošenja odluka unutar EU će se odvijati u okviru 27 članica, bez Velike Britanije", predložio je Tusk.

Pravi izazovi tek stoje pred pregovaračima, koji su u gotovo dramatičnom foto-finišu uspjeli osigurati prelazak u drugu fazu. Imajući iskustvo dosadašnjih pregovora, sasvim logično je pitanje britanskoj premijerki: da li ste se, barem na sekund, pokajali zbog Bregzita? Pitanje na koje ona, iz političkih razloga, ne može dati odgovor.

XS
SM
MD
LG