Linkovi

Prekretnica u sprečavanju prevremenih rođenja?


Međunarodni tim istraživača ustanovio je, prvi put, šest gena koji određuju dužinu trudnoće i da li će, ili ne, beba biti prevremeno rođena. Prevremeno rođenje je glavni uzrok smrti i invaliditeta odojčadi. U današnje vreme, međutim, naučnici možda imaju neka saznanja o sprečavanju prevremenog rođenja.

Petnaest miliona beba širom sveta se rodi pre vremena svake godine. Njihova mala pluća bore se da dišu i mnoge od njih umru. A, za one koje prežive, komplikacije zbog prevremnog rođenja mogu da utiču na njihov celokupni život.

U današnje vreme, napokon, naučnici su možda pronašli formulu za razumevanje uzroka tog komplikovanog poremećaja. U najvećoj do sada analizi DNK, međunarodni tim stručnjaka proveravao je genetsku strukturu 50 hiljada trudnica. Oni su ustanovili šest gena koji izgleda da određuju koliko će beba ostati u majčinoj materici.

“Prvi put imamo naznake koji će dovesti do razumnog načina za shvatanje rizika kod žena za prevremeni porođaj”, kaže koordinator studije Luis Muglia.

Doktor Muglia kaže da naučnici odavno znaju da prevremeno rođenje uključuje kombinaciju genetskih i faktora prirodnog okruženja. Jedan od najnovije otkrivenih gena uključen je u način na koji telo koristi selen, mineral koji se nalazi u zemljištu, morskim plodovima i mesu.

Takođe je ustanovljeno da ćelije koje se nalaze na zidovima materice imaju mnogo veću ulogu nego što se očekivalo u dužini trudnoće. Studija je pokazala i da su geni koji su odgovorni za termin porođaja zapravo sa majčine strane.

“Prvi put imamo ideju o tome koje tkivo kod majke je ono koje najverovatnije pokreće tkivo za prevremeno rođenje.”

Organizacija “Marš za bebe”, neprofitna grupa koja je pomogla istraživanje, pozdravila je rezultate studije.

Smatramo da je to veoma važna prekretnica u pronalaženju rešenja za sprečavanje prevremenog rođenja koje je vodeći uzrok smrti dece do pet godina starosti i vodeći uzrok invaliditeta kod dece”, ističe Stejsi Stjuart.

Studija ne pruža ni jedno trenutno rešenje za sprečavanje prevremenog rođenja, ali otkrića bi mogla da otvore nove načine za sprečavanje tog poremećaja. Takođe, istraživači su testirali samo žene evropskog porekla.

Američki istraživači uporedili su podatke te studije sa podacima iz tri različite studije iz Finske, Danske i Norveške. Podaci su ukazivali na istih šest gena. Naredni korak je proširenje studije u kojoj će biti uključene žene pripadnice drugih rasnih i etničkih zajednica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG