Linkovi

Pregovori u Goši u ćorsokaku


Goša

Pregovori između štrajkača i poslovodstva Fabrike šinskih vozila Goša zapali su danas u blokadu, s obzirom da obe strane ostaju pri svom stavu, što to podrazumeva da radnici i dalje štrajkuju i neće da rade pre nego što im se isplati preostali dug, a poslovodstvo na drugoj strani za to nema novca.

U Smederevskoj Palanci su više od tri sata razmatrane su razne solucije, pa je nakon toga miritelj iz Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova preporučio stranama da se u naredna tri dana izjasne i daju eventualne sugestije, preneli su mediji u Beogradu.

Njegova preporuka podrazumeva da se radnicima odmah nakon prodaje teretnih vagona ili obrtnih postolja isplati jednokratno najmanje po 65.000, dok poslovodstvo tvrdi da postoje dobre šanse da se određena roba proda.

Takođe, preporuka podrazumeva da se preostale neisplaćene zarade za 2015, 2016. i 2017. namiruju u 16 mesečnih rata počev od 1. septembra ove godine, ali i da se u arbitražnom postupku pred Agencijom utvrdi iznos tih zarada u skladu sa nadležnostima Agencije, koja odlučuje o minimalnim zarada.

Preporuka predviđa i da se u saradnji sa nadležnim organima namire obaveze za penzijsko, invalidsko i socijalno i zdravstveno osiguranje, zatim pripadajući iznos doprinosa, kao i osiguranje za slučaj privremene nezaposlnosti za period za koji im nije pokriven, a u skladu sa zakonom.
Nakon usvajanja ove preporuke, radnici bi bili obavezni da normalizuju rad i obustave štrajk.

Ukoliko se usvoji preporuka u narednih nedelju dana trebalo bi očekivati da strane koje su inicirale spor pred Agencijom, a to su zaposleni i uprava Goše, zaključe sporazum o okončanju postupka pred Agencijom.

Ako se ne postigne dogovor u vezi s preporukom miritelja, on će nastaviti pregovore sa svakom stranom u sporu.adnici Goše već četiri meseca su u štrajku i ne primaju plate.

Goša duguje oko 512 miliona dinara za poreze i doprinose, a postoji mogućnost da se sa vladom dogovori reprogram obaveza prema Fondu za razvoj i Poreskoj upravi, ali tek u slučaju da se radnici vrate na posao i Goša počne da proizvodi.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da Vlada Srbije pokušava sve kako bi razrešila sukobe u kompaniji Goša na institucionalni način i da se mora naći način da fabrika počne da radi.

Brnabić je rekla da je Goša pre svega privatna firma i da je njen slučaj potpuno drugačiji od onog što se dešava u Fijatu u Kragujevcu.

"Država je delom vlasnik Fijata i u tom smislu smo morali da se umešamo u razrešavanje problema u toj fabrici. Od Fijata direktno ili indirektno zavisi 10.000 radnih mesta i veliki deo BDP-a i ogroman broj malih i srednjih preduzeća u Srbiji", kazala je Brnabić.

Ona je objasnila da je cilj države da pomogne radnicima kojima zarade duguje privatni vlasnik, ali da to ne može da se pokrije iz budžeta Republike Srbije.

“Dugovanja državi stavili smo na drugo mesto u odnosu na dugovanja zaposlenima,” navela je Brnabić i dodala da se trude da reše problem sa vlasnikom u vezi s poslovima koji bi doneli zaradu fabrici i zaposlenima.
Ona je podsetila da je privatizacijom i kupovinom kompanije vlasnik rešio sve obaveze prema državi, ali da nema novca da plati zarade, porez ni doprinose.

Zbog toga mora da se nađe način da fabrika počne da radi, a sve što država može da uradi je da pomogne fabrici da počne da radi i da isplaćuje zarade zaposlenima i da počne da vraća dugovanja državi, rekla je Brnabić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG