Linkovi

Pregovori sa Iranom produženi do petka


Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijis obraća se novinarima ispred hotela Koburg u Beču.

Predstavnica američke delegacije navodi da će pregovori o prelaznom nuklearnom sporazumu šest svetskih sila sa Iranom biti produženi do petka kako bi se obezbedilo više vremena za diskusije o finalnom sporazumu.

Predstavnica američke delegacije navodi da će pregovori o prelaznom nuklearnom sporazumu šest svetskih sila sa Iranom biti produženi do petka kako bi se obezbedilo više vremena za diskusije o finalnom sporazumu.

Portparolka delegacije je izdala to saopštenje danas. Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je rekla novinarima da to ne ukazuje na promenu krajnjeg roka”:

“Nastavićemo da pregovaramo narednih nekoliko dana. To ne znači da produžavamo krajnji rok., Rekla sam vam pre nedelju dana da interpertiramo na fleksibilan način naš krajnji rok, što znači da uzimamo još vremena, dane koji su nam još potrebni da finalizujemo sporazum što je još uvek moguće čak mada sada ulazimo u tešku fazu.”

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijis je rekao novinarima da se na kratko vraća u Francusku, ali je potvrdio da se razgovori nastavljaju:

“Iranski nuklearni razgovori nisu laki, bilo je perioda zategnutosti, ali se pregovori nastavljaju. Znate teme o kojima razgovaramo. Sa strane Francuske insistiramo posebno na neophodnim ograničenjima nuklearnog istaživanja i razvoja, sankcijama i njihovom ponovnom uvodjenju, i mogućoj vojnoj dimenziji prošlih aktivnosti Teherana na nuklearnom planu. Odlazim večeras u Pariz radi ministarskog saveta sutra i debate u parlamentu o Grčkoj sutra popodne. Vraćam se u Beč sutra uveče da lično nastavim ovdašnje pregovore. Ostavio sam instrukcije mojoj francuskoj delegaciji da zadrži isti stav: konstruktivnu čvrstinu što će biti jedini način da se postigne sveobuhvatni sporazum.”

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je rekao da takodje uzima pauzu:

“Sve se kreće napred, ja odlazim, gotovo svi odlaze.”

Ova runda pregovora koja nadgradjuje okvirni sporazum postignut u aprilu, trebalo je da se završi prošle nedelje, ali je produžena za sedam dana.

Timovi iz Irana i grupe koja obuhvata SAD, Britaniju, Kinu, Francusku, Rusiju i Nemačku sastali su se na dva sata tokom sednice koja je počela kasno sinoć i nastavila se do rano jutros.

Ako sporazum bude postignut do četvrtka američki Kongres ima rok od 30 dana da ga razmotri i glasa o tome da li da ukine neke od sankcija koje su zakonodavci uveli. Posle četvrtka taj rok će biti produžen na 60 dana.

XS
SM
MD
LG