Linkovi

Pregovori o sporazumu NAFTA - i dalje značajne prepreke


Predstavnici Kanade, SAD i Meksika (s leva na desno) nakon pregovora o sporazumu NAFTA
Predstavnici Kanade, SAD i Meksika (s leva na desno) nakon pregovora o sporazumu NAFTA

Ministri trgovine SAD, Kanade i Meksika okončali su ove nedelje četvrtu rundu razgovora, u cilju modernizacije Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini, poznatijeg po skraćenici NAFTA. Međutim, zbog predloga Trampove administracije da izmeni postojeći sporazum, neki trgovinski analitičari pitaju se može li ovaj 23-godišnji trgovinski pakt da opstane.

Američki, kanadski i meksički ministri trgovine objavili su kratko saopštenje po završetku pregovora na koje su u poslednja dva meseca izdvoliji 22 dana. Uprkos određenom napretku u oblastima intelektualne svojine i digitalne trgovine, američki predstavnika za spoljnu trgovinu Robert Lajthajzer kaže da i dalje postoje “značajne” prepreke.

“Iskreno, iznenađen sam i razočaran otporom naših pregovaračkih partnera prema promenama”.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Kristija Frilend istakla je zajedničke vrednosti dve zemlje, ali dodala da je novi predlog SAD stvorio ozbiljne izazove za pregovarače.

“U trećoj i četvrtoj rudni pregovora videli smo predlog, kojim bi se izbrisale 23 godine predvidljivosti, otvorenosti i saradnje u okviru NAFTA-e. U nekim slučajevima, ovi predlozi su u suprotnosti sa pravilima Svetske trgovinske organizacije, što je zabrinjavajuće”.

Najproblematičniji su novi zahtevi Amerike da se o sporazumu ponovo pregovara svakih pet godina – zajedno sa novim tarifama na sve automobilske proizvode, koji se uvoze u SAD.

Rezime ove runde pregovora u stvari ukazuje na to da je NAFTA bliže da bude ukinuta nego posle prethodne faze”, smatra Deni Baher sa Instituta Brukings.

Ekonomista Instituta Brukings kaže da je deo problema za pregovarače pretpostavka SAD da trgovinski deficit dovodi do gubitka radnih mesta.

“Mislim da je jasno, prema onome što je izjavio ambasadora Lajthajzer, da se Amerika nastavlja da se koncentriše na smanjivanje svog trgovinskog deficita, što,prema mišljenju svih međunarodnih ekonomista, ne bi smelo da bude u fokusu bilo kojeg trgovinskog sporazuma”.

Uprkos razlikama, sve tri strane posvećene su reviziji 23-godišnjeg sporazuma, bez obzira koliko to bude potrajalo.

Meksiko će nastaviti da traži konstruktivna i kreativna rešenja i ostati otvoren za dijalog. Međutim, da bi ovi napori Meksika, Amerike i Kanade urodili plodom, moramo da shvatimo da svi imamo ograničenja”, rekao je Idelfonso Guahardo, sekretar za ekonomiju Meksika.

Pregovarači se vraćaju u svoje zemlje do sledeće runde pregovora, koja je zakazana za sledeći mesec u Meksiku.

XS
SM
MD
LG