Linkovi

Pregovori o izlasku V. Britanije iz EU i dalje u zapećku


Britanski državni sekretar za Bregzit, Dejvid Dejvis (levo) i šef pregovaračkog tima EU, Mišel Barnije, Brisel 12. oktobar 2017.

Vrijeme prolazi a nema suštinskog napretka u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz EU. Ni posljednji krug pregovora nije donio ništa novo, raste nervoza, a pregovarači obje strane očekuju da će skori EU samit otvoriti mogućnost da se barem evropski stav ublaži i dozvole paralelni pregovori o prelaznom rješenju.

Kako danas stvari stoje, a prema mandantu koji su dobili pregovarači EU, nema osnova da se započne razgovor o budućim odnosima dvije strane, na čemu od početka insistiraju i čemu se snažno nadaju na Ostrvu. Nervoza je sve očitija i kod šefova pregovaračkih timova, gdje Evropljani Britancima zamjeraju nedostatak ozbiljnosti, a Britanci pregovaračkom timu Brisela krutost.

Ipak, samo je francuski diplomata Mišel Barnije taj kojeg će saslušati lideri 27-ce na samitu, a koji nema dovoljno elemenata da dosadašnji tok pregovora ocijeni zadovoljavajućim i preporuči razgovor o budućim odnosima Londona i Brisela. A problemi ostaju isti - finansijska potraživanja Brisela, prava Evropljana koj žive na Ostrvu, komunikacija izmedju dvije Irske.

"Sva ta pitanja su povezana za države članice kako bi se na pravi način razdružili. Potreba da se poravnaju računi, a mi smo trenutno u slijepoj ulici. Medjutim, siguran sam da, uz neophodnu volju i na bazi opredjeljenja kakvo je nedavno iskazala britanska premijerka, možemo da nadjemo izlaz", istakao je šef pregovaračkog tima EU, Mišel Barnije.

Medjutim, šta ukoliko do marta 2019. to ne podje za rukom pregovaračima?

"Dužnost odgovorne vlasti je da planira sve moguće scenarije i to
je ono što mi radimo"
, kaže britanski državni sekretar za Brexit, Dejvid Dejvis.

Tranzicijski period, na kojem insistiraju Britanci, već je počeo, barem prema evropskim parlamentarcima iz najveće parlamentarne grupe - narodnjačkih partija.

"Ne treba da govorimo o tranzicijskom periodu, već smo u njemu. Sada nam treba jasan i čist rezultat pregovora do 2019. I treba biti jasno - zemlja izvan EU ne može da ima iste prednosti kao članica kluba", ističe šef grupe narodnjačkih partija Evropskog parlamenta, Manfred Veber.

Iako se ranije planiralo da evropski lideri koji se u Briselu okupljaju 19. i 20. oktobra daju zeleno svjetlo za početak razgovora o budućim odnosima, danas to izgleda teško ostvarljivo kada dvije strane na stolu nemaju niti jedan opiljiv rezultat pregovora o razlazu, a odlazak Britanaca bez postignutog sporazuma bi bio scenarij koji malo ko priželjkuje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG