Linkovi

Bebe sa zavisničkom krizom


Lekari širom Sjedinjenih Država dovode na svet bebe koje imaju simptome zavisničke krize jer su njihove majke zavisnici od prepisanih lekova protiv bolova. Federalne vlasti priznaju da postoje problemi sa zloupotrebom prepisanih lekova u svim starosnim grupama i čak u porodilištima. U novoj studiji istraživano je koliko trudnica koristi takve lekove i koliko beba se radja sa zavisničkom krizom.

U porodilištima širom Sjedinjenih Država lekari se suočavaju sa sve više majki koje su zavisne od lekova protiv bolova.

Povećanje je toliko veliko da je doktor Stiven Patrik sa univerziteta države Mičigen odlučio da proveri bolničke podatke kako bi tačno ustanovio koliki je nivo problema. Njegovo sopstveno iskustvo bilo mu je motivacija.

Ustanovili smo da je u periodu između 2000. i 2009. godine, broj beba koje su imale zavisničku krizu povećan tri puta. Kao dodatak, ustanovili smo da se broj majki koje su koristile opijate u vreme porođaja, upetostručio.“

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti smatraju da je zloupotreba prepisanih lekova sve veći problem u Sjedinjenim Državama. Opijati koji se najčešće zloupotrebljavaju su prepisani lekovi protiv bolova, kao što je oksikodon, ali i ilegalne droge kao što je heroin. Doktor Patrik kaže da su hospitalizacija i tretman beba koje su rođene sa tim supstancama u svom sistemu i koje prolaze kroz zavisničku krizu, poznatiju kao sindrom neonatalne apstinencije, mnogo skuplji i da duže traju.

Najčešći simptomi koje bebe pokazuju nakon rođenja su iritirinost, otežano hranjenje i disanje, a takodje je poznato da bebe koje imaju sindrom neonatalne apstinencije imaju veće izglede da budu rođene sa malom telesnom težinom.“

Ono što nije poznato je da li će te bebe imati dogotrajne zdravstvene posledice. Još jedan problem je što je njima potreban isti lek koji primaju i zavisnici, kao što je metadon, dok bebe ne budu odviknute od opijata. Zbog toga što su bebe veoma male, smrt zbog predoziranja je realna opasnost.

Dodatno, kada trudnice koriste opijate, povećavaju šanse da rode mrtvo dete. Doktor Patrik kaže da je situacija alarmantna i da zahteva pažnju svih nivoa vlasti ali i istraživača. Stručnjaci naglašavaju da bi najbolje rešenje moglo da bude odvikavanje budućih majki od opijata pre nego što zatrudne. Izveštaj je objavljen u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG