Linkovi

Predstojeći lokalni izbori uvertira u predsedničke izbore u CG


Lokalni izbori u Beranama i Ulcinju održaće se u nedjelju. U oba crnogorska grada nadmetaće se po desetak izbornih lista, a izbori će poslužiti kao uvertira za predsjedničke izbore koji će se u Crnoj Gori održati u aprilu.

Na izborima u Beranama učestvovaće po tri koalicije, stranke i grupe građana, a nema dileme da će se najveća borba voditi između koalicije "Zdravo Berane" čine Socijalistička narodna partija, Demokratski front, Srpska stranka i Ujedinjena Crna Gora, i koalicije "Berane pobjeđuje" u kojoj su Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka. Treću koaliciju čine Socijaldemokratska partija i Demos. Na izborima u Beranama samostalno će nastupiti Demokratska Crna Gora, URA i Stranka pravde i pomirenja.

Centralno pitanje beranskih lokalnih izbora jeste da li će koalicija “Zdravo Berane”, koja je 2014. godine osvojila lokalnu vlast, tada dominantno predvođena SNP-om, uspjeti da još jednom porazi koaliciju bivšeg premijera Mila Đukanovića. Đukanović ima odgovor na to pitanje.

"Pobjeda na izborima 4. februara biće snažan impuls za veliku pobjedu proevropske politike na predsjedničkim", kazao je lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović na završnoj konvenciji u Beranama.

Dovođenje investitora i otvaranje novih radnih mjesta, prioriteti su za gotovo sve izborne liste koje učestvuju na izborima u Beranama.

Nosilac liste "Zdravo Berane" Dragoslav Dado Šćekić kazao je da će se ta koalicija zalagati za otvaranje novih radnih mjesta, navodeći da je aktuelna vlast u tom gradu i do sada radila na podizanju standarda.

Na izborima u Ulcinju učestovaće deset lista, od kojih su dvije koalicije. Očekuje se velika borba, a dobre izglede imaju Forca, DUA, Demokrate, SDP, Ulcinj pobjeđuje - Milo Đukanović, kao i lista “Probudi se Ulcinju“ koju čine Demokratska partija, Perspektiva i Demokratski savez u Crnoj Gori.

Zanimljivo je da je ulcinjska URA dobila otvorenu podršku donedavne ambasadorke Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker koja je podržala tu stranku jer je, kaže, “zaštita jedinstvenog prirodnog blaga Ulcinja, ulcinjske Solane, delte Bojane i Valdanosa važan, možda čak najvažniji zadatak ulcinjskih političara i ulcinjskog društva”. Glasačko pravo na lokalnim izborima u ove dvije opštine ima 43,55 hiljada građana.

XS
SM
MD
LG