Linkovi

"Turbulentna godina" pred srpskim medijima


Na skupu u Aranđelovcu, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je istakao da je obaveza regulatornih tela da osiguraju da frekvencija za emitovanje programa, kao javni resurs, bude korišćena u skladu sa principima na osnovu kojih je dodeljena.

Primenom novog medijskog zakonodavstva iz temelja će biti izmenjena medijska slika Srbije izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i dodao da je potrebno preduzeti mere da javni interes u oblasti informisanja bude zaštićen.

Na savetovanju o medijima u Aranđelovcu, Devenport je je ukazao da je u Srbiji na delu snažna komercijalizacija medijske, a posebno televizijske scene, da neke tradicionalne debatne emisije nestaju sa programa, i da ih zamenjuju komercijalni sadržaji. Međutim, javni interes mora biti zaštićen i njega u određenoj meri moraju da zadovoljavaju i komercijalni emiteri, upozorio je Devenport:

"Do sada je dominantna praksa u Srbiji bila da se iz javnih fondova najviše finansiraju javna preduzeća koja se bave informisanjem. To je bila skupa, i često politički obojena praksa. Sada je pred državnim organima mogućnost da mnogo šire, kroz projekte od javnog interesa, finansiraju razne vrste programa, koji će stvarno zadovoljiti interese građana, bez obzira na njihovu političku opredeljenost."

Sada je ključni trenutak za razvoj medija u Srbiji, ocenio je šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard i poručio da je potrebno pronaći način za očuvanje medijskog pluralizma i lokalnog informisanja. Treba da se svi zajedno potrudimo da ovo ne bude godina propuštenih prilika, dodao je Burkhard:

"Sigurni smo da je pred nama turbulentna godina za medijsku industriju. Očekuje nas izlazak države iz vlasništva u medijima, novi model finansiranja medijskog sadržaja, kao i digitalizacija televizije. Ovo se sve poklapa sa novim načinom kreiranja državnog budžeta."

Kako je rekao ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, implemantacija Zakona o javnim medijskim servisima bila je povod za sastanke za rukovodstvima Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine. U toku su i sastanci sa čelnim ljudima Tanjuga, Radio Jugoslavije i Panorame zbog prestanka budžetskog finansiranja ovih medija, koju propisuje Zakon o informisanju. Razgovori se vode o modalitetima funkcionisanja ovih gasila do 1. jula naredne godine, objasnio je Tasovac.

XS
SM
MD
LG