Linkovi

Predstavnički dom SAD podržao uzajamnu odbranu NATO


Arhiva - Poljski vojnik ispred zastava SAD, Poljske i NATO toko vojne vežbe u Svidvinu, Poljska.
Arhiva - Poljski vojnik ispred zastava SAD, Poljske i NATO toko vojne vežbe u Svidvinu, Poljska.

Predstavnički dom SAD glasao je gotovo anonimno u utorak da reafirmieše garancije NATO-a da će sve članice alijanse braniti jedna drugu, nedeljama nakon što je predsednik Donald Tramp rasplamsao sumnje o podršci Vašingtona tom sporazumu.

Glasanje je okončano rezultatom 423-4 u Domu u kome Trampovi republikanci drže većinu od 48 mesta, za rezoluciju koja "svečano reafirmiše" posvećenost SAD Članu 5 Severnoatlanskog pakta.

Takođe se podržava poziv svakoj članici NATO da potroši najmanje dva odsto bruto domaćeg proizvoda na odbranu do 2024. godine.

Tokom posete sedištu NATO-a u Briselu u maju, što je bio deo njegovog prvog putovanja u inostranstvo, Tramp ciljano nije pomenuo podršku SAD odsudnoj baštini povelje NATO, zabrinuvši saveznike. Umesto toga, iskoristioje svoj govor kako bi zahtevao da zemlje članice plate više za odbranu Alijanse.

Tramp je kasnije rekao da podržava sporazum o međusobnoj odbrani, a drugi visoki zvaničnici požurili su da izraze američku podršku.

"Uz sve pretnje sa kojima se mi i naši partneri suočavama širom sveta, snažan i bezbedan NATO važniji je nego ikad ranije", rekao je u izjavi predsedavajući repubikanskog Doma, Pol Rajan.

Rezolucija su kosponzorisali Rajan i liderka demokrata u Domu, Nensi Pelosi, kao i dvoje "drugih ljudi" demokrata i republikanaca u Domu, te republikanski predsedavajući i visokorangirani demokrata u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma.

XS
SM
MD
LG