Linkovi

Predstavnički dom usvojio 4,5 milijardi za staranje o migrantima


Stanica granične službe u Klintu u Teksasu, gde su, prema izjavama imigracionih advokata, deca imigranata držana u nehumanim uslovima.

Predstavnički dom odobrio je hitno izdvajanje 4,5 milijardi dolara pomoći, kojima će se, ako zakonski predlog bude usvojen i u Senatu, finansirati staranje o hiljadama migrantskih porodica i dece bez roditelja, koji se drže u prepunim pritvornim centrima na američko-meksičkoj granici.

Zakon je usvojen nekoliko dana pošto su imigracioni advokati saopštili da su otkrili stotine dece bez staratelja, u pritvornom centru američke carinske i granične službe u Klintu u Teksasu, u uslovima koji su opisani kao nehigijenski i nebezbedni. Advokati kažu da su deca, pa I bebe, spavali na podu bez čiste odeće, pristojne hrane i lekarske nege. Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi kaže da su strašni uslovi u centru primer tvrde politike Trampove administracije prema imigrantima.

"To je zlostavljanje dece. To je zločin kojim se ruše sve naše vrednosti, ne samo kao Amerikanaca već kao moralnih bića. Danas su, nažalost, te vrednosti narušene zbog promašene politike predsednika, kojom se još pojačala stravična, potresna situacija na granici, mrlja na američkoj savesti. Zakon kojim smo usvojili je glas protiv surovog ponašanja ove administracije prema deci.”

​Američki Senat radi na sličnom zakonu. Predsednik Tramp u utorak je izjavio da su uslovi na granici mnogo bolji nego za vreme predsednika Obame i kritikovao demokrate što nisu usvojile zakon kojim bi se rešavao problem imigracije.

"Pokušavamo da ubedimo demokrate da pristanu da nam daju novac od humanitarne pomoći, i to je pošteno pitanje, ali veoma sam zabrinut. Stanje je mnogo bolje nego što je ikad bilo. Mnogo te male dece dolazi iz mesta o kojima ni ne želite da znate, kako su živeli, kako je tamo, u kakvom su siromaštvu rasli. Ali ako potpišemo takav zakon, moći ćemo da im pomognemo.”

Grupa američkih gradonačelnika ostavila je cipele i igračke ispred pritvornog centra za decu imigranata u Tornilu u Teksasu, 21. juna 2018.
Grupa američkih gradonačelnika ostavila je cipele i igračke ispred pritvornog centra za decu imigranata u Tornilu u Teksasu, 21. juna 2018.

Kontrola imigracije je prioritet za predsednika Trampa ali do sada nije uspeo da usvoji zakon pomoću kojeg bi mogao da ostvari svoje imigracione ciljeve. Za to vreme, zdravstveni zvaničnici juče su saopštili da je više od 200 dece iz pritvornog centra u Klintu premešteno i prebačeno u nadležnost druge federalne agencije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG