Linkovi

Predstavljen najveći avion na svetu


Avion "Roc" firme "Stratolaunch"
Avion "Roc" firme "Stratolaunch"

Pol Alen, jedan od osnivača Majkrosofta, ušao je u komercijalnu svemirsku trku veoma neobičnim i ogromnim avionom, koji bi trebalo da može da lansira rakete u svemir.

Alen je na svom Tviter nalogu postavio fotografiju aviona, koji je dobio nadimak “Roc”. On ima šest motora, dva trupa, 28 točkova, a napravila ga je Alenova kompanija “Stratolaunch Systems”.

Ova najveća letelica na svetu je teška više od 227.000 kilograma, a njen raspon krila iznosi 117 metara. Inače, taj raspon je malo veći od veličine fudbalskog terena koji iznosi 110 metara. Avion je dugačak 72 metara, a visok 15.

Alen je u tvitu napisao da je avion na putu ka hangaru gde će biti izvršena testovi na zemlji na Mohave aerodromu u Kaliforniji.

Generalni direktor "Stratolaunch" sitema Džin Flojd kaže da je ovo prva letelica te vrste na svetu, i da će testovi biti veoma detaljni. Maksimalni teret koji avion može da ponese iznosi 589.000 kilograma. Iz te kompanije kažu da će avion prvo lansirati orbitalnu raketu ATK Pegaz, ali da ima mogućnosti da lansira čak tri rakete tokom samo jednog leta.

XS
SM
MD
LG