Linkovi

Predsednik Slovačke traži izmene u vladi posle ubistva novinara


Sveće ispred fotografije ubijenog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice u Bratislavi, 28. februar 2018. (AP Photo/Bundas Engler)
Sveće ispred fotografije ubijenog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice u Bratislavi, 28. februar 2018. (AP Photo/Bundas Engler)

Posle ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice, predsednik Slovačke Andrej Kiska zatražio je temeljne izmene u vladi ili da se raspišu prevremeni izbori.

Jan Kucijak i njegova devojka Martina Kušnirova, pronađeni su prošle nedelje mrtvi u svojoj kući istočno od Bratislave. Istražitelji kažu da je Kucijak "po svemu sudeći" likvidiran zbog njegovih izveštavanja.

Predsednik Kiska je rekao da će obaviti konsultacije sa liderima političkih stranaka u zemlji sa ciljem da se povrati poverenje Slovaka u državu, koji su u šoku zbog likvidacije, zabrinuti za slobodu medija i korupciju u zemlji.

"Ne mogu da osporim atmosferu koja guši našu zemlju. Mržnja je ogromna, nepoverenje neviđeno. Nepoverenje u državu je ogromno", istakao je slovački predsednik.

Posle ubistva novinara i njegove verenice, hiljade ljudi širom Slovačke odali su poštu ubijenima i održali proteste protiv korupcije u zemlji.

U članku koji je objavljen posthumno, Kucijak je pisao o navodnim vezama osumnjičenog člana kalabrijske mafije Ndrangeta u Slovačkoj i dva visoka pomoćnika premijera Roberta Fica, političkog rivala predsednika Kiske.

XS
SM
MD
LG