Linkovi

Predsednik Poljske stavlja veto na sporne zakone o pravosuđu


Poljaski predsednik Andžej Duda
Poljaski predsednik Andžej Duda

Predsednik Poljske Andžej Duda kaže da će staviti veto na dva od tri zakonska predloga o reformi pravosudnog sistema, koje je parlament nedavno nedavno usvojio.

Smatra se da oba zakonska predloga dovode u pitanje nezavisnost pravosuđa i da su deo reforme pravosuđa, koju planira vladajuća stranka Zakona i pravde. Predlogom zakona o Vrhovnom sudu, vladajuća partija dobila bi kontrolu nad pravosuđem, jer bi ministar pravosuđa, koji je i državni tužilac, imao ovlašćenja da postavlja sudije. Duda je odbacio mogućnost da državni tužilac ima takvu moć. Predsednik je svoju odluku objavio tokom obraćanja, koje je direktno prenosila, danima posle masovnih uličnih protesta.

Žalim zbog toga što mi predlog zakona o Vrhovnom sudu nije bio predočen pre nego što je postao predmet parlamentarneg postupka. Kao rezultat toga nije došlo do konsultacija ni sa mnom, ni sa drugim zainteresovanim stranama. Dakle, moja odluka je sledeća: vratiću zakon u parlament, uz poruku da ću staviti veto na zakon o Vrhovnom sudu, kao i na zakon o Nacionalnom savetu sudstva, koje je parlament učinio međusobno zavisnim“, rekao je Andžej Duda, poljski predsednik.

Ovim odlukama Duda se otvoreno po prvi sukobio sa Jaroslavom Kazinskim, liderom partije Zakona i pravde, de fakto liderom zemlje, koji doduše ne drži zvaničan položaj u vladi. Predsednik je rekao da veruje da je neophodna reforma pravosuđa u zemlji, ali da ne veruje da bi pomenuti zakoni osigurali osećaj pravde i bezbednosti u zemlji.

XS
SM
MD
LG