Linkovi

Predsednik Kine: Zemlje "Briksa" da ustanu protiv protekcionizma


S leva, južnoafrički predsednik Jakob Zuma, kineski predsednik Ši Đinping i predsednik Brazila Majkl Temer pristižu na ceremoniju otvaranja Biznis foruma Briksa u Centru za konferencije i sajmove u Ksianmenu, Kina, 3. septembar 2017.

Kineski predsednik Ši Đinping pozvao je u nedelju zemlje sveta da odbace protekcionizam, istovremeno dok traje američki i evropski pritisak na Peking da spusti tržišne barijere. Ši je o ovome govorio na početku samita pet rastućih ekonomija, koji predvodi Kina, sada pod senkom šestog severnokorejskog nuklearnog testa.

Lamentirajući zbog toga što su "protekcionizam i mentalitet gledanja ka unutra u porastu", Ši je rekao da "samo otvorenost obezbeđuje napredak i samo inkluzivnost održava takav progres".

Ši je govorio pred poslovnim predstavnicima zemalja "Briksa" - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Amerike (BRICS) - dan pre nego što će otvoriti samit lidera ovih glavnih rastućih tržišta u kineskom jugoističnom gradu Ksiamenu. Ovo će biti deveti samit grupe "Briks", koje su se okupile pre oko jedne decenije kako bi se stvorila alternativa i svetski poredak u kome ne bi dominirale zapadne zemlje.

Kina je dugo optuživana zbog podizanja nefer barijera stranim kompanijama. Ipak, Ši je postao lider koji govori u korist globaliyacije u vreme kad je protekcionistički sentiment počeo da raste u zapadnim zemljama, uključujući i SAD pod predsednikom Donaldom Trampom.

Samit je još jedna šansa za Šia da demonstrira svoje liderstvo na čelu zemlje koja želi da zaštiti sebe kao centralni stub globalnog upravljanja u XXI veku. Ali, događaj je zasenjen severnokorejskim izvođenjem svoje šeste nuklearne probe ranije u nedelju, čini se najsnažnije do sada.

I dok Ši nije spomenuo nuklearnu probu Severa u svom govoru, kinesko ministarstvo spoljnih poslova oštro je osudilo detonaciju i zahtevalo od Pjongjanga da "prestane da preduzima pogrešne poteze i pogoršava situaciju".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG