Linkovi

Predsednik CG u poseti Bugarskoj, predsedavajućoj Saveta EU


Predsednik Crne Gore Filip Vujanović sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevom u Sofiji, 15. januar 2018. (rtcg.me)
Predsednik Crne Gore Filip Vujanović sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevom u Sofiji, 15. januar 2018. (rtcg.me)

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović boravio je u ponedeljak u zvaničnoj posjeti Sofiji na poziv bugarskog predsjednika Rumena Radeva. Vujanović je prvi strani zvaničnik koji je boravio u posjeti Bugarskoj otkako je ta zemlja preuzela polugodišnje predsjedavanje Savjetom Evropske unije.

Prioritet predsjedavanja Bugarske Savjetom EU biće perpsektiva proširenja na Zapadni Balkan, poručio je predsjednik Bugarske Rumen Radev nakon sastanka sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, nedugo nakon što je Bugarska preuzela polugodišnje predsjedavanje Savjetom Evropske unije.

Prosperitet možemo imati samo ako imamo bezbjednost i stabilnost u region, ocijenila su dva predsjednika koji su istakli odlične odnose dvije države.

"Bugarska visoko cijeni zalaganje koje Crna Gora ulaže kada je u pitanju evropska integracija. Bugarska ima pristup koji se zasniva na individualnim dostignućima svake zemlje i mi pozdravljamo uspjehe Crne Gore na tom putu", rekao je Radev dodavši, "Crna Gora predstavlja primjer za Zapadni Balkan kako jedna država može da preduzima ozbiljne reforme i kako može da ostvaruje bolju budućnost za sebe i za svoje susjede.”

Nakon sastanka sa Radevim, Vujanović je poručio da su odnosi dvije zemlje primjer u regionu, i da treba da budu prošireni i na sferu ekonomije.

"Ovaj dan je privilegija za Crnu Goru, jer je ovo prvi radni dan Bugarske kao predsjedavajuće Savjetu Evrope. Ovo je prvi radni dan u kojem je Bugarska opredijelila kao jedan od važnih prioriteta evropsku perspektivu i povezanost Zapadnog Balkana. To je za Crnu Goru ali i ostale zemlje Zapadnog Balkana jasan poziv da maksimalno pojačaju svoje aktivnosti u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Države Zapadnog Balkana moraju iskoristiti šansu koju je Bugarska obezbijedila u dobroj komunikaciji i sa briselskom administracijom i sa drugim članicama EU – da se razumije da je proces proširenja EU na Zapadni Balkabn, jedan od istinskih prioriteta​", poručio je Vujanović.

XS
SM
MD
LG