Linkovi

Karzai ne odustaje od odlaganja potpisa


Avganistanski predsednik Hamid Karzai u obraćanju učesnicima Loje Džirge
Avganistanski predsednik Hamid Karzai u obraćanju učesnicima Loje Džirge

Avganistanski predsednik planira da sutra uveče objasni zbog čega želi da bezbednosni sporazum bude ozvaničen tek posle aprilskih izbora

Predsednik Avganistana Hamid Karzai ne odustaje od poziva da se odloži potpisivanje novog bezbednosnog sporazuma sa SAD, sve dok zemlja ne održi izbore u aprilu, bez obzira na to što SAD inistiraju da dokument bude potpisan do kraja godine.

Karzaijev portparol Aimal Faizi rekao je da će avganistanski lider u govoru, sutra uveče, kada bude zatvarao veliku skupštinu koja trenutno raspravlja o predlogu sporazuma, objasniti zašto želi da sporazum bude potpisan posle izbora.

Četvorodnevni skup plamenskih starešina i lokalnih lidera, poznatiji kao Loja Džirga, našao se u senci ovog spora avganistanske i američke vlade. Džirga prva mora da usvoji Bilateralni bezbednosni sporazum, posle čega to mora da učini i avgsnistanski parlament, pre nego što predsednik može da ga potpiše.

Predstavnica Državnog sekretarijata Džen Psaki juče je izjavila za Avganistanski servis Glasa Amerike da propust da predsednik Karzai potpiše bilateralni bezbednosni sporazum pre kraja ove godine “nije opcija” koju Sjedinjene Države uzimaju u obzir.

Veruje se da većina od 2.500 lokalnih i regionalnih lidera u sastavu Loje Džirge smatraju da treba potpisati sporazum kojim bi se definisalo koliko bi međunarodnih vojnika ostalo u Avganistanu i posle 2014, kako bi pomogli vladi u ratu protiv talibanskih pobunjenika.
XS
SM
MD
LG