Linkovi

Predsednik Šri Lanke traži smenu vrha bezbednosnih službi


Predsednik Šri Lanke Maitripala Sirisena
Predsednik Šri Lanke Maitripala Sirisena

Predsednik Šri Lanke Maitripala Sirisena zatražio je od šefa državne policije i ministra odbrane da podnesu ostavke, pošto bezbednosne službe nisu odgovorile na pretnje bombaškim napadima koji su se dogodili na Uskrs i u kojima je stradalo 359 ljudi.

Zahtev za smenu ministra odbrane i šefa policije stigao je pošto je Sirisena u televizijskom obraćanju naciji obećao "odlučne poteze" protiv dvojice zvaničnika koji ga nisu informisali da se spremaju bombaški napadi.

Mediji prenose da su indijske bezbednosne službe poslale nekoliko upozorenja službama iz Šri Lanke, kao i da su sakupljale informacije o lokalnoj islamističkoj militantnoj grupi povezanoj sa Islamskom državom, koja je tvrdila da je odgovorna za napad.

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremensinge rekao je da još ima ljudi koji su u bekstvu i koji imaju eksploziv.

Ambasadorka SAD u Šri Lanki Elejna Teplic rekla je da je jasno da je "bilo nekih propusta" bezbednosnih službi te zemlje uoči napada u Kolombu,

Policicija u Šri Lanki uhapsila je još 18 osoba u vezi sa serijom bombaških napada na Uskrs, pa je u pritvoru ukupno 58 ljudi.

U seriji bombaških napada na Uskrs u tri hrišćanske crkve i četiri hotela širom zemlje poginiulo je 359 osoba, a stotine su povređene.

Pojedini vladini zvaničnici tvrde da je reč o odmazdi za napade na džamije na Novom Zelandu u kojima je ubijeno 50 muslimanskih vernika.

U gradu Negombu u Šri Lanki u utorak su organizovane kolektivne sahrane žrtava. Utorak je bio i dan žalosti u celoj zemlji, a u 8.30 ujutru održan je i minut ćutanja, što je vreme kada je odjeknula prva eksplozija.

Muslimani čine oko 10 odsto stanovništva Šri Lanke koja je većinski budistička. Zbog toga islamski militanti nisu bili detektovani kao pretnja, iako postoje sukobi između muslimana i budista.

Hrišćanska zajednica, koja je bila na meti bombaških napada, takođe nije bila učesnik većih sukoba u prošlosti.

XS
SM
MD
LG